Aniversare neagră: Cum a ajuns la conducerea URSS Stalin, dictatorul care a adus comunismul în Europa de Est după 1945

Florel Manu 03/04/2018 | 09:26 Ştiri
Aniversare neagră: Cum a ajuns la conducerea URSS Stalin, dictatorul care a adus comunismul în Europa de Est după 1945

3 aprilie 1922, o dată care va rămâne tipărită cu cerneală roșie în cartea de istorie. Iosif Vissarionovici Stalin preia funcția de secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, după ce Vladimir Ilici Lenin s-a îmbolnăvit și a murit doi ani mai târziu, în 1924. Stalin a rămas  la putere 31 de ani, până la 5 martie 1953, când a murit în urma unui posibil atac cerebral.

Iosif Stalin este unul dintre cei mai mari tirani ai lumii care a reușit, după negocieri dure cu Statele Unite și Marea Britanie, să preia controlul estului Europei după cel de-Al Doilea Război Mondial. Mai mult, este și unul dintre cei care au declanșat Războiul Rece dintre Est și Vest, pe fondul unei acerbe curse a înarmărilor.

Odată venit la putere, Stalin a început să-și consolideze poziția după ce a ieșit învingător în lupta pentru putere cu Lev Troțki, în anii `20. Acesta din urmă a fost exclus din Partidul Comunist și apoi deportat în 1928.  Stalin avea cale liberă și a început să-și pună în aplicare politica de forță. A urmat Marea Epurare a cărui apogeu de represiune a fost atins în 1937. În toată perioada în care Iosif Stalin a urmărit să-și consolideze puterea, sute de mii de oameni au fost deportați ori executați, fiind catalogați drept dușmani ai poporului. În final decizia de „curățare” a Uniunii Sovietice de elemente considerate „nesănătoase” pentru impunerea ideilor comuniste a făcut milioane de victime.

Stalin avea să se bucure totuși de popularitate pe plan extern, după declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial. După ani buni de industrializare forțată, în care a utilizat și persoane trimise în lagărele de muncă,  Uniunea Sovietică a avut parte de o producție de război destul de masivă, lucru care i-a permis să se impună în fața Germaniei naziste.

Citiți și: 22 martie 1965 – ziua în care Nicolae Ceaușescu a ajuns la putere. Cine l-a susținut și cine au fost opozanții săi

Citiți și: Cum a ajuns la putere Mihail Gorbaciov, președintele care a declanșat căderea imperiului sovietic

Înainte de declanșarea războiului, Stalin și-a pus în aplicare și planul de colectivizare a a agriculturii prin trecerea de la munca individuală la cea în cooperative. Este sistemul pe care după 1945 îl impune și în țările pe care urma să le controleze în urma întelegerilor cu Marea Britanie și Statele Unite, după conferința de la Ialta.

După Al Doilea Război Mondial, Stalin a adus la putere, în țările „câștigate” de la aliați, guverne pro-sovietice cu ajutorul cărora a înlăturat vechile structuri democratice și a impus noii lideri comuniști. Așa au fost aduse la putere în  au fost aduse la putere în România, Bulgaria și Cehoslovacia iar în Iugoslavia și Albania  guverne conduse de comuniști locali. Stalin a decis să aibă controlul direct asupra sateliților din Europa Centrală: toate țările urmau să fie conduse de partidele comuniste locale, care trebuiau să încerce să introducă modelele sovietice.

Pe plan intern, Stalin a contribuit la dezvoltarea unui cul al personalității în jurul figurii lui Vladimir Ilici Lenin, dar și în jurul propriei persoane. După Război a fost perioada în care a fost încurajat și naționalismul sovietic, mai multe invenții ori descoperiri științifice fiind atribuite cercetătorilor ruși. După ce a stalinizat întreaga politică est-europeană, liderul sovietic a continuat ca pe plan intern să-și consolideze puterea și să mențină în apropierea sa doar acei membri curați ai partidului.

Citiți și: 8 martie: cine a creat Ziua Femeii și care sunt evenimentele care au condus la această decizie

Citiți și: 6 martie 1945: au trecut 73 de ani de la condamnarea României la comunism. Cum au ales sovieticii oamenii care să pună mâna pe putere

În martie 1953, Stalin moare. La 1 martie liderul sovietic a participat la o petrecere care a durat toată noaptea, unde i-a avut alături pe ministrul de interne Lavrenti Beria și pe succesorul său Nikita Hrușciov. Stalin a suferit un atac cerebral în urmă căruia partea dreaptă a corpului i-a paralizat, iar la 5 martie a murit. După moartea lui Stalin, în țările controlate de sovietici a început o perioadă de „dezgheț” în care politicile staliniste au fost ușor relaxate. Relaxarea a fost resimțită și pe plan intern, unde noul lider Nikita Hrusciov a denunțat stalinismul în 1956, la nivel declarativ,  însă represiunile asupra celor acre s-au opus ideilor comuniste au mai durat încă ani buni după moartea lui Stalin.

 


FOTO: Hepta / Mediafax

 

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.