Spitalul Județean Suceava, sub comandă militară

NewMoney 02/04/2020 | 17:42 Ştiri
Spitalul Județean Suceava, sub comandă militară

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că este necesară repunerea în funcţiune a Spitalului Judeţean Suceava, cât mai rapid, existând pentru acest lucru resurse, echipamente, echipă de coordonare de la Bucureşti şi personal.

Preşedintele Klaus Iohannis, a prezidat, joi, o videoconferinţă cu prim-ministrul României, Ludovic Orban, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, prefectul judeţului Suceava, Alexandru Moldovan, şi reprezentanţi ai instituţiilor locale cu privire la situaţia epidemiologică de la Suceava.

”Daţi-mi voie să încep cu o clarificare pentru suceveni. Suntem alături de voi, dragi suceveni! Iar această măsură nu este o sancţiune pentru Suceava sau pentru oamenii din Suceava. Această carantină este o măsură absolut necesară pentru a vă proteja pe voi şi pentru a îngrădi răspândirea virusului în zona Sucevei. Autorităţile, şi cele centrale, şi cele locale, au primit sarcina foarte clară de a asigura absolut tot ce este necesar în Suceava pentru a permite revenirea, cu cât mai repede, cu atât mai bine, într-o stare de normalitate. Nu se va întrerupe în niciun fel aprovizionarea municipiului Suceava şi a comunelor din jur. Economia din zonă, atât cât funcţionează, trebuie să meargă mai departe”, a spus Iohannis.

Este necesară militarizarea spitalului din Suceava

Acesta a afirmat că există ”câteva chestiuni care totuşi nu funcţionează şi trebuie să fie reglementate foarte urgent”, având discuţii cu Ludovic Orban, cu Marcel  Vela şi cu Nelu Tătaru.

”Sunt câteva probleme care pot fi rezolvate într-un timp rezonabil. Aş începe cu chestiunea Spitalului Judeţean din Suceava. Este o unitate în care ştim cu toţii că, din păcate, au apărut probleme care s-au propagat. Acum nu este momentul să vedem ce şi cum s-a întâmplat până în acest moment. Aceasta este treaba altor autorităţi. Ceea ce trebuie noi să facem acum este să repunem urgent în funcţiune spitalul din Suceava. Pentru asta este la Suceava domnul ministru al Sănătăţii, domnul Tătaru, împreună cu domnul secretar de stat Oprea, iar domnul secretar de stat Oprea are o sarcină foarte clară, să repună spitalul în funcţiune. Va rămâne acolo, domnul Oprea, pentru perioada următoare, pentru a se îngriji de conducerea operativă a spitalului. Este corect, este oportun şi este necesar să se introducă proceduri militare, deci militarizarea spitalului, pentru a reveni foarte rapid la normalitate”, a afirmat Iohannis.

Potrivit acestuia, este nevoie ca spitalul să fie dotat cu tot ce este necesar, în aşa fel încât personalul medical, medicii, să fie protejaţi.

”Din informaţiile mele, în acest moment, în spital au fost deja livrate 5.000 de combinezoane pentru medici şi personalul medical, de asemenea, 20.000 de măşti de protecţie, de mănuşi, inclusiv medicamente specifice pentru bolnavii de COVID. Toate aceste lucruri trebuie puse urgent la dispoziţia personalului medical! Procedurile trebuie verificate şi actualizate. Este nevoie să se facă o dezinfecţie profundă şi în spital, şi posibil şi în oraş. Pentru asta există o echipă specială de dezinfecţie, care va veni din Dorohoi şi se va ocupa de aceste lucruri. Este nevoie de testarea urgentă a personalului medical, care, sigur, poate să revină în spital în măsura în care se vindecă. Este nevoie de încă un aparat de testare, care va fi pus la dispoziţie în timpul cel mai scurt. Deci, medicamente sunt, material de protecţie este, proceduri sunt, conducere este. Resursa umană există, există în spitalul din Suceava, şi mă adresez în mod expres şi special medicilor şi personalului medical din spitalul Suceava: reveniţi, vă rog, la serviciu! Preluaţi bolnavii, respectaţi procedurile! Ne bazăm pe voi”, a mai spus Iohannis.

”Am mai spus-o şi am să o mai repet: medicii, personalul medical, sunt în prima linie de apărare împotriva acestei epidemii. Este nevoie de voi! Există câteva probleme legate, evident, de procedurile de carantinare a municipiului Suceava şi a comunelor din jur. Înţeleg aici că Poliţia, Jandarmeria, în general forţele de ordine, şi cu sprijinul Armatei, îşi fac treaba în toate punctele de control. Vă rog, fiţi fermi! Aici este nevoie de fermitate pentru a restabili rapid ordinea”, a adăugat şeful statului.

Cesta a cerut forţelor de ordine trebuie să intervină ”rapid, ferm – politicos, dar ferm -, acolo unde există persoane care nu au înţeles care este miza acestor măsuri”.

”Încă o dată, aceste măsuri s-au luat pentru protejarea sănătăţii sucevenilor şi pentru îngrădirea răspândirii virusului. Fiţi clari, fermi, faceţi ordine, ţineţi ordine, sucevenii sunt oameni care doresc să meargă lucrurile înainte. Este foarte clar că ne vom confrunta în săptămânile următoare cu situaţii complicate în Suceava, dar, cu siguranţă, aşa ne spun experţii, specialiştii, şi în alte zone”, a mai spus Iohannis.

Acesta a anunţat că a cerut Guvernului să găseasacă soluţii pentru a feri un bonus personalului medical.

Preşedintele a cerut autorităţilor să ofere informaţii populaţiei.

”Este extrem de important să fim fermi, să reacţionăm rapid, să dăm toate informaţiile necesare specialiştilor, dar şi populaţiei. Vă solicit tuturor să aveţi o comunicare rapidă, eficientă şi transparentă”, a încheiat şeful statului.