Spitalele din România, aproape de colaps. Ministerul Sănătăţii suplimentează de urgenţă locurile la ATI pentru pacienţii COVID

Elena Marinescu 15/03/2021 | 18:18 Ştiri
Spitalele din România, aproape de colaps. Ministerul Sănătăţii suplimentează de urgenţă locurile la ATI pentru pacienţii COVID

Autorităţile anunţă măsuri pentru suplimentarea locurilor pentru pacienţii infectaţi cu coronavirus, cei care au forme moderate şi severe de boală. După o discuţie cu managerii spitalelor din Bucureşti s-au identificat 50 de noi paturi ATI şi 140 de paturi de terapie intermediară, acest lucru urmând să se facă în întreaga ţară.

În prezent, în toată țara mai sunt libere doar 30 de paturi la ATI pentru bolnavii de COVID. În București, duminică seara, deja nu mai era niciun pat liber.

Este o creştere mai mare a numărului de cazuri într-un interval foarte scurt”, a afirmat secretarul, de stat dn Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan. Potrivit acesteia, se are în vedere suplimentarea locurilor pentru pacienţii infectaţi cu coronavirus, cei care au forme moderate şi severe de boală, având loc mai multe discuţii cu managerii spitalelor din Bucureşti şi din ţară.

Creşterea numărului de cazuri de pacienţi cu forme moderate sau severe de infecţie COVID

Ştim cu toţii că este o creştere a numărului de cazuri şi observăm o creştere a numărului de cazuri de pacienţi cu forme moderate sau severe de infecţie COVID care necesită acces şi terapie în secţii de terapie intensivă. Prima întâlnire pe care am avut-o azi de dimineaţă a fost cu managerii spitalelor din Bucureşti şi Ilfov”, a anunţat Moldovan într-o conferinţă de presă.

Pe lângă paturile actuale dedicate pacienţilor cu COVID să avem acces la alte paturi suplimentare ATI din spitalele unde infrastructura o permite şi unde există capacitatea de investigaţie corectă a pacnţilor pentru a oferi acestor pacienţi o îngrijire medicală cât de bună se poate. Diferenţa de supravieţuire şi letalitate o face tocmai o îngrjire corectă în uităţi ATI unde acest lucru se face corect”, a adăugat secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.

50 de locuri suplimentare la ATI în spitalele bucureştene

Andreea Moldovan a precizat că după primele întâlniri există deja un plus de paturi de terapie intensivă. ”La Bucureşti avem un surplus identificat de 50 de paturi ATI şi un surplus de 140 de paturi de terapie intermediară”, aprecizat Moldova, explicând că surplusul la nivel naţional se va cunoaşte în cursul zilei de marţi.

Ceea ce se întâmplă în prezent este cu o viteză foarte mare şi, practic, deosebirea faţă de ce a fost în octombrie – noiembrie din punct de vedere al evoluţiei cazurilor este o creştere mai mare a cazurilor într-un interval foarte scurt”, a completat andreea Moldovan.