Spionaj de miliarde: cum controlează China marile companii cu ajutorul hackerilor finanțați de guvern

Mimi Noel 31/08/2018 | 12:40 Global
Spionaj de miliarde: cum controlează China marile companii cu ajutorul hackerilor finanțați de guvern

Când o companie activă în China ajunge să fie ținta hackerilor chinezi finanțați de guvern are două op­țiuni fie își face bagajele și pleacă, cum a făcut Google după disputa din 2010, fie înghite și ajunge la un compromis dacă vrea să scoată bani din gigantica piață a Chinei. Rio a optat pentru a doua vari­antă, dar abia după ce a învățat o lecție extrem de dură.  

Acest articol a apărut în numărul 47 (27 august – 9 septembrie) al revistei NewMoney

Timp de opt ani, Stern Hu s-a trezit în fiecare dimi­neață la 6. Cu ochii încețoșați de somn, Hu și cei 12 bărbați cu care împărțea celula din închisoa­rea Qingpu (Shanghai) își puneau uniformele cu dungi alb-albastre și se aliniau în fața paturilor supraetajate pentru prima îndatorire a zilei: salutarea gardienilor. „Bună dimineata! Mulțumim că aveți grijă de noi!“

Toți cei din Brigada a 8-a îl știau pe Hu. Mai înalt cu un cap decât toți, bătrânul tăcut de 61 de ani, etnic chinez cu pașaport australian, a fost o vedetă a Grupului Rio Tinto, una dintre cele mai mari companii miniere din lume, înainte de a ajunge în închisoare, în 2010, condamnat de statul chinez pentru furt de secrete comerciale și dare de mită. Un caz în care guvernul de la Beijing susține că acțiunile lui Hu au adus un prejudiciu de aproape o sută de miliarde de dolari industriei chineze a oțelului.

Pentru cei din Brigada a 8-a, Hu era totodată șeful bibliotecii. După micul dejun cu terci de orez și câteva legume murate, Hu își ocupa locul obișnuit dintr-o cameră plină cu rafturi cu cărți. Ar fi trebuit să țină un registru cu cine împrumută cărți, dar unul dintre colegii de închisoare spune că lăsa de fapt pe fiecare să facă ce vrea. La 9 seara când celulele se închid automat, se așeza în pat și adormea în sforăitul colegilor de celulă.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

← Close