Spațiile logistice se apropie de borna de 3 milioane de metri pătrați

Andreea Neferu 10/04/2017 | 11:44 Ştiri
Spațiile logistice se apropie de borna de 3 milioane de metri pătrați

Stocul total de spații logistice din România se va apropia la sfârșitul acestui an de borna de 3 milioane de metri pătrați, în contextul în care dezvoltatorii au anunțat că vor ridica 400.000 de metri pătrați de depozite anul acesta, potrivit companiei de consultanță imobiliară JLL România. Cererea de închiriere de spații industriale vizează atât Capitala, cât și orașe precum Timișoara, Oradea și Cluj-Napoca, iar mai nou, și estul țării atrage atenția companiilor.

„Piața industrială continuă să fie extrem de dinamică din punct de vedere al proiectelor noi livrate, dar și al cererii. Expansiunea companiilor din retail și creșterea consumului sunt un motor important al pieței”, spune Viorel Opaiț (foto), business development director în cadrul JLL România. Compania estimează că anul acesta vor fi încheiate tranzacții de închiriere pentru circa 350.000 de metri pătrați în sectorul industrial.

Printre cele mai mari tranzacții anunțate în prima parte a acestui an și intermediate de JLL România se numără închirierea de către retailerul Profi a 30.000 de metri pătrați în Roman de la dezvoltatorul belgian WDP, respectiv a 30.000 de metri pătrați de către distribuitorul IT&C NOD în parcul logistic CTPark Bucharest West de pe autostrada București-Pitești, dezvoltat de compania cehă CTP. De asemenea, compania de logisică și transport Tibbett Logistics a închiriat 7.200 de metri pătrați în CTPark Bucharest West, în timp ce furnizorul de servicii logistice KLG va prelua 9.700 de metri pătrați în același proiect. La Timișoara, compania de logistică Kuehne+Nagel a închiriat 6.000 de metri pătrați de la belgienii de la WDP. În ansamblu, JLL România a intermediat tranzacții de închiriere de aproape 100.000 de metri pătrați în primul trimestru pe piața de logistică.

Printre cele mai mari proiecte industriale și de logistică care ar urma să fie gata anul acesta se numără extinderea cu 68.000 metri pătrați a CTPark Bucharest West, extinderea cu 60.000 metri pătrați a P3 Logistic Park București, proiectul WDP din Otopeni de 38.000 metri pătrați și CTPark Timișoara – 35.000 metri pătrați.


FOTO: JLL România

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.