Spațiile de coworking se vor înmulți datorită startup-urilor și firmelor de IT

NewMoney 26/10/2017 | 16:33 Ştiri
Spațiile de coworking se vor înmulți datorită startup-urilor și firmelor de IT

Spaţiile de tip coworking sunt încă un concept nou, în curs de dezvoltare pe piaţa de birouri din România, cu o pondere de 1% din totalul stocului de spaţii de birouri, potrivit companiei de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate.

Majoritatea spaţiilor de acest tip sunt disponibile în Bucureşti, o suprafaţă totală de peste 28.000 de metri pătrați, aproape 84% din totalul spaţiilor coworking disponibile în ţară. Cel mai mare stoc de spaţii de acest tip a fost livrat în anul 2012.

Până în prezent, în 2017, au fost livraţi 3.130 de metri pătraţi de spaţii de tip shared office, din care 2.500 de metri pătrați în Bucureşti, 300 de metri pătrați în Timişoara, 260 de metri pătrați în Cluj-Napoca şi aproximativ 100 de metri pătrați în Braşov. Majoritatea dezvoltatorilor sunt antreprenori locali, cu câţiva jucători mari precum Regus şi noul intrat Crossrider.

Industria IT & C este cel mai des întâlnită în acest tip de spaţii, start-up-urile şi liber-profesioniştii ocupând cele mai multe dintre hub-urile disponibile, urmate de editorialiştii independenţi, bloggeri şi artişti.

Având în vedere contribuţia din ce în ce mai mare a sectorului IT la PIB-ul din România şi tendinţele globale care încurajează firmele mici tip start-up şi practicarea activităţilor independente, specialiştii Crosspoint sunt de părere că stocul de spaţii coworking va creşte treptat în următorii ani.

“Spaţiile de coworking au devenit o tendinţă globală şi prind contur şi în România, având în vedere creşterea numărului de antreprenori şi caracteristicile generaţiei Millenials, care apreciază ideile inovatoare, libertatea şi socializarea”, spune Codrin Matei, Managing Partner, head of office agency, capital markets and business development la Crosspoint.


Sursă foto: Crosspoint