Spania, Marea Britanie, Austria, Suedia, Danemarca şi Franţa îl recunosc pe Guaido preşedinte al Venezuelei

NewMoney 04/02/2019 | 13:13 Ştiri
Spania, Marea Britanie, Austria, Suedia, Danemarca şi Franţa îl recunosc pe Guaido preşedinte al Venezuelei

Madridul, Londra, Parisul şi alte capitale europene l-au recunoscut luni pe opozantul Juan Guaido drept preşedinte al Venezuelei, după expirarea unui ultimatum dat lui Nicolas Maduro, care a refuzat să convoace noi alegeri prezidenţiale, relatează AFP, citată de News.ro.

„Guvernul spaniol anunţă că-l recunoaşte în mod oficial pe preşedintele Adunării Venezuelei, domnul Guaido, ca preşedinte în exerciţiu al Venezuelei”, a declarat şeful Guvernului spaniol Pedro Sanchez, care l-a îndemnat pe Guaido să convoace alegeri prezidenţiale „în cel mai scurt termen posibil”.

Această recunoaştere a fost urmată imediat de cele ale Regatului Unit, Austriei, Suediei, Danemarcei şi Franţei.

Rusia, unul dintre principalii aliaţi ai lui Maduro, a denunţat imediat această recunoaştere a lui Guaido de către europeni.

„Noi percepem tentativele de legitimare a uzurpării puterii ca pe o ingerinţă directă şi indirectă în afacerile interne aşe venezuelei”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Spania – în care se află 167.000 de cetăţeni venezueleni -, Marea Britanie, Franţa, Germania, Olanda şi Portugalia – cărora li s-a alăturat duminică Austria – i-au dat lui Maduro un ultimatum, care a expirat duminică, ca acesta să cpnvoace alegeri prezidenţiale anticipate, ameninând să altfel îl vor recunoaşte pe Guaiido, în vârstă de 35 de ani, ca preşedinte.

Statele Unite, canada şi multe ţări din America Latină – între care Columbia şi Brazilia – l-au recunoscut deja pe Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte interimar la 23 ianuarie.

Parlamentul European (PE) u-a recunoscut autoritatea lui Guaidojoi şi a îndemnat toate statele membre UE să facă acelaşi lucru.

„CONFRUNTARE”

Recunoaşterea lui Guaido de către aceste ţări europene are loc după respingerea ultimatumului de către Nicolas Maduro, într-un interviu acordat postului spaniol de televiziune La Sexta, difuzat duminică seara.

„Ei încearcă să ne încolţească printr-un ultimatum, pentru a ne obliga să ajungem într-o situație extremă de confruntare”, a lansat Maduro, care se exprima de la Caracas.

În acest context, Ottawa urmează să găzduiască luni, începând de la ora locală 9.00 (16.00, ora României), o reuniune de criză a miniştrilor de externe din cadrul Grupului de la Lima, din care fac parte canada şi aproximativ zece ţări latino-americane.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo urmează să participe la reuniune printr-o videoconferinţă, a anunţat Departamentul de Stat. Iar UE ar putea, de asemenea, să ia parte. O conferinţă de presă este prevăzută la finalul dezbaterilor, către ora 20.30 GMT (22.30, ora României).

AJUTOR UMANITAR

Preşedintele american Donald Trump a reafirmat, la rândul său, că recursul la armata americană în Venezuela este „o opţiune”, într-un interviu acordat postului american de televiziune CBS, difuzat duminică.

Susţinut de Rusia, China, Coreea de Nord, Turcia sau Cuba, Maduro, în vârstă de 56 de ani, acuză Statele Unite de orchestrarea unei lovituri de stat.

Nicolas Maduro a adunat sâmbătă mii de susţinători, la Caracas. El a relansat, în primul său discurs susţinut în public în ultimele şase luni, ideea unor alegeri legislative anticipate în cursul anului, cu scopul de a înlocui Parlamentul – lăsat fără esenţialul prerogativelor în favoarea unei Adunări Constituante care-i este loială.

Un Grup de Contact Internaţional constituit de UE în vederea favoritzării unor alegeri prezidenţiale „libere, transparente şi credibile” urmează să se reunească joi, la Montevideo, au anunţat şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini şi preşedintele uruguayan Tabare Vazquez.

În faţa reprezentanţei UE la Caracas, Guaido a preconizat, sâmbătă, o lună februarie „hotărâtoare” şi şi-a îndemnat susţinătorii la o nouă manifestaţie, la 12 februarie. El a anunţat, de asemenea, venirea, în zilele următoare, a unui ajutor umanitar.

Potrivit lui Guaido, centre de colectare urmează să fie instalate de cealaltă parte a frontierei – în Columbia şi Brazilia -, dar şi pe una din „insulele caraibe”.

Statele Unite au anunţat, la rândul lor, într-un mesaj postat pe Twitter al consilierului pe probleme de securitate naţională John Bolton, că, la cererea liderului opoziţiei, ele pregătesc deja şi „transportă ajutorul umanitar” destinat Venezuelei.

Pedro Sanchez şi-a subliniat luni intenţia de a promova în cadrul UE şi ONU „un plan de ajutorare internaţională în vederea abordării în mod urgent a gravei crize umanitare cu care se confruntă Venezuela”.

Locuitorii Venezuelei, o ţară petrolieră, odinioară cea mai bogată din America Latină, se confruntă cu grave penurii de hrană şi medicamente şi cu o inflaţie galopantă. Începând din 2015, aproximativ 2,3 milioane de venezueleni au ales să se exileze, dintr-o populaţie de 31 de milioane de oameni.


Foto: Hepta/Mediafax