Sorin Cîmpeanu nu ştie când se vor redeschide școli. Învățământ exclusiv online, până pe 8 februarie

Elena Marinescu 05/01/2021 | 21:10 Ştiri
Sorin Cîmpeanu nu ştie când se vor redeschide școli. Învățământ exclusiv online, până pe 8 februarie

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți seara că deși își dorește categoric redeschiderea școlilor, această decizie va fi luată în baza evoluției pandemiei, a dorinței de vaccinare a profesorilor și a modelelor din alte țări.

În acest context, ministrul a declarat la Antena 3 că se așteaptă la creșterea în perioada următoare a numărului de cazuri de coronavirus: „Din păcate e foarte probabilă creşterea numărului de cazuri”. Cîmpeanu a indicat că nu trebuie să fim „ipocriți” și să recunoaștem că în perioada sărbătorilor de iarnă nu s-au respectat întocmai regulile de protecție anti-COVID.

Totuși ministrul a spus că nu exclude deschiderea școlilor. „Nu excludem niciun scenariu”, a afirmat el. Decizia privind redeschiderea sau nu a școlilor se va lua în a doua decadă a lunii ianuarie, a adăugat Sorin Cîmpeanu. Pe 8 februarie va începe semestrul II.

Învățământ exclusiv online, până pe 8 februarie

Ministrul Educației a precizat că în ședința de Guvern de miercuri se va adopta o Ordonanță de Urgență care permite continuarea învățământului exclusiv online până pe 8 februarie, când începe semestrul II.

Ministrul a adăugat că nu a vrut ca OUG să dea posibilitatea prelungirii până la finalizarea anului școlar a școlii online, aceasta fiind o dovadă că face tot posibilul pentru redeschiderea cât mai rapidă a școlilor. Revenirea elevilor în clase nu ține doar de ministerul educației, ci depinde de rata infectării cu noul coronavirus și de rata vaccinării anti-COVID.

Sorin Câmpeanu a catalogat învăţământul în sistem simultan drept ”o nenorocire” şi susţine că acesta trebuie să dispară.

Calitatea învăţământului online, îndoielnică

Învăţământul simultan este o nenorocire, dar este o problemă cronică a învăţământului românesc. Nu ştiu de situaţii în care, în vremuri de criză, să se facă reforme care să vină într-un cadru propice. Şi, totuşi, trebuie să se facă lucrul acesta. Învăţământul simultan trebuie să dispară, o spun cu toată răspunderea”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

El s-a arătat sceptic cu privire la calitatea învăţământului în online acolo unde elevii nu au acces la mijloace informatice, dar şi acolo unde un copil este nevoit să împartă spaţiul cu fraţi sau părinţi în timpul şcolii online.
Ministrul Educaţiei a mai afirmat că ”este foarte greu şi ca profesor să predai unei clase, unui ecran negru, este demotivant”.

El a precizat că o revenire a elevilor în bănci presupune respectarea în continuare a unor reguli. „Oricum, va trebui să respectăm exigenţe specifice perioadei prin care trece, chiar dacă vom reveni la şcoală”, a afirmat Cîmpeanu.

Răspunzând unei întrebări în care i se atrăgea atenţia asupra faptului că în şcoli este mai dificil de păstrat distanţa între elevi, ministrul a explicat „Nu susţin utopii, nu susţin că poate exista controlul absolut cu privire la păstrarea regulilor de distanţare a elevilor, am văzut foarte bine că nici noi, adulţii, nu păstrăm aceste reguli. Toate aceste lucruri sunt dificil de imaginat dacă ne propunem o respectare sută la sută. Ideea însă este să le respectăm cât mai mult, soluţia perfectă de eliminare a riscului nu există niciunde”.