Sorin Cîmpeanu dă semnalul restricţiilor în sistemul de învăţământ. Ce se va întâmpla cu studenţii nevaccinaţi

Elena Marinescu 04/05/2021 | 18:42 Ştiri
Sorin Cîmpeanu dă semnalul restricţiilor în sistemul de învăţământ. Ce se va întâmpla cu studenţii nevaccinaţi

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunţat marţi că unele universități iau în calcul varianta de a permite studenților vaccinați să participe la laboratoare, în timp ce aceia care nu au primit vaccinul anti-COVID-19 ar putea participa purtând combinezoane de protecție.

Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezență fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați.

Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Sorin Cîmpeanu, pentru HotNews.ro.

În același timp, ministrul Educației a vorbit despre a posibilă prioritizare a studenților vaccinați în procesul de cazare în căminele universităților. „O altă idee ar putea fi prioritizarea studenților vaccinați în procesul de cazare. Așa cum dintotdeauna au existat criterii care au dat prioritate celor care au avut rezultate profesionale foarte bune sau celor aflați în dificultate din perspectivă socio-economică, așa s-ar putea acorda prioritate și celor care sunt vaccinați pentru a contribui la o siguranță sanitară în campusurile universitare. Nu-și propune nimeni să oblige pe cineva, însă aceste criterii cred că ar putea să fie luate în considerare”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

În ceea ce privește discuțiile legate de o posibilă discriminare în acest context, ministrul a declarat că dintotdeauna au existat situații de acest fel, de vreme ce universitățile au mai puține locuri de cazare decât numărul total de studenți. De asemenea, Cîmpeanu a spus că se va discuta separat despre cazurile punctuale ale studenților care au contraindicații la vaccinare.