Sondajul care dă frisoane experţilor. Un sfert din populaţia planetei refuză vaccinarea anti-COVID

Elena Marinescu 01/09/2020 | 11:15 Ştiri
Sondajul care dă frisoane experţilor. Un sfert din populaţia planetei refuză vaccinarea anti-COVID

Un amplu sondaj arată că 74% din populaţia globului ar vrea să se vaccineze împotriva COVID-19. Experţii sunt îngrijoraţi pentru că 25% dintre oameni nu ar face vaccinul. Sondajul, realizat de Ipsos pentru Forumul Economic Mondial, a chestionat aproape 20.000 de persoane din 27 de ţări.

Sondajul a arătat că 74% din toţi adulţii chestionaţi ar primi vaccinul dacă ar fi disponibil. China a avut cel mai mare suport pentru vaccinare, 97% dintre cei chestionaţi spunând că se vor imuniza. Potrivit Mediafax, ruşii au manifestat cel mai mic interes, doar 54% spunând că ar fi interesaţi.

În SUA, 67% dintre americani au spus că se vor vaccina, în timp ce 33% au răspuns că nu sunt interesaţi. Dintre cei care au spus că vor refuza, 60% au spus că efectele secundare îi îngrijorează şi 37% nu cred în eficienţa acestuia, scrie CNN.

Doar 40% dintre toţi respondenţii se aşteaptă ca un vaccin să fie disponibil în acest an. Experţii şi-au exprimat îngrijorarea că mai mult de un sfert dintre persoanele din întreaga lume nu vor să se vaccineze.

„Deficitul de 26% în încrederea în vaccin este suficient de semnificativ pentru a compromite eficienţa unei vaccinări în masă împotriva COVID-19”, a declarat Arnaud Bernaert, expert în cadrul Forumului Economic Mondial.

Vaccinuri bazate pe gene, considerate periculoase de experţi

De altfel, doi specialişti germani în boli infecțioase sunt sceptici în privinţa eficacităţii reală a unui vaccin pentru combaterea pandemiei. „Însuși conceptul de vaccinare împotriva Covid-19 este eronat și nu va avea succes”, sunt convinși Sucharit Bhakdi și Karina Reiss, autorii cărții „Corona Fehlalarm”, un best-seller care a vândut deja două milioane de exemplare în interiorul granițelor germane.

În context, experţii atrag atenţia că noile vaccinuri bazate pe gene sunt foarte periculoase și în circumstanțe normale nu ar fi putut ajunge la nivelul studiilor clinice la care au ajuns astăzi. Bhakdi și Reiss consideră că nu am putea reveni la normal nici după descoperirea unui vaccin. Potrivit acestora, de fapt, imunitatea la coronavirus se bazează pe două mecanisme naturale care implică anticorpi și receptorul limfocitelor T.

Până în prezent, imunitatea garantată de limfocite – acuză cercetătorii în carte – nu a fost inclusă în dezbaterea publică asupra virusului. Conform autorilor, însă, chiar celulele T sunt cele care garantează imunitatea multor persoane.

Procentul ridicat de persoane asimptomatice, care conform datelor citate în carte ar fi cel puțin 85% dintre cei care intră în contact cu virusul, nu s-ar îmbolnăvi după contaminare datorită reactivității încrucișate, adică capacității sistemului lor imunitar de a recunoaște viruși care sunt similari între ei. Acest lucru explică marea discrepanță care există cu privire la tipul de simptome manifestate de persoanele infectate.

Are sens sau nu un vaccin anti-COVID?

Oamenii de ştiinţă consideră că majoritatea populației, datorită receptorilor limfocitelor T, care recunosc agentul patogen și stimulează producerea de anticorpi din partea celulelor, ar fi deja imună la Sars-Cov-2, pentru simplul fapt că au contractat deja o gripă sau o răceală în timpul vieții. Și, apoi, însuși virusul nu poate provoca un al doilea val catastrofal. Acest lucru este posibil doar dacă virusul are mutații semnificative, adaugă virusologii germani.

Potrivit autorilor cărții „Corona Fehlalarm”, descoperirea unui vaccin împotriva COVID-19 nu ar avea sens. „Considerăm că o vaccinare în masă nu este utilă, deoarece o mare parte a populației este deja suficient de imunizată”, scriu cei doi experți, făcând comparația este cu gripa porcină din 2009, cînd campania de imunizare împotriva H1N1 a fost un fiasco, cu milioane de doze de vaccin rămase neutilizate și apoi distruse.