SONDAJ. Tinerii din România au cea mai mare intenție de vot la europarlamentare

Elena Marinescu 14/05/2024 | 12:20 Ştiri
SONDAJ. Tinerii din România au cea mai mare intenție de vot la europarlamentare

România este țara în care a fost înregistrată cea mai mare intenție de vot pentru alegerile europarlamentare, arată un sondaj prezentat de Comisia Europeană. În țara noastră, 78% dintre respondenții cu vârste între 15 și 30 de ani spun că vor merge să voteze la scrutinul din 9 iunie.

64% dintre tinerii europeni vor vota la europarlamentare

Mai bine de 6 din 10 dintre cetățenii europeni tineri și-au exprimat intenția de a vota la alegerile europarlamentare din 9 iunie, în timp ce 13% au indicat că nu vor vota chiar dacă sunt eligibili.

Restul respondenților se împart în mai multe categorii: cei neeligibili (8%), cei care sunt nesiguri cu privire la eligibilitatea lor sau cu privire la intenția de vot (9%) și cei care au preferat să nu răspundă (5%).

România este urmată în top de Portugalia (77%), iar ponderi mai mici au fost înregistrate în țări ca Malta (47%), Letonia (46%) și Luxemburg (41%). În Bulgaria, Letonia, Luxemburg, Malta și Țările de Jos, peste 1 din 5 respondenți au spus că nu vor vota, cu toate că sunt eligibili (între 21% și 31%).

Tinerii din România, pe primul loc în UE la implicare civică

În jur de 1 din 2 (49%) europeni tineri susțin că au făcut demersuri pentru a schimba societatea, cum ar fi să semneze o petiție, să participe la o manifestație sau să transmită o scrisoare către un politician, în ultimul an.

În nouă state UE, cel puțin 50% dintre tineri spun că au întreprins acțiuni pentru a schimba societatea în ultimul an, potrivit sursei citate de b1.ro.

România este țara care stă cel mai bine și din acest punct de vedere, cu o pondere de 57% dintre respondenți. Cele mai mici niveluri au fost înregistrate în Cipru (31%), Luxemburg (33%) și Suedia (34%).

sursa foto: shutterstock