SONDAJ INSCOP: Peste 50% dintre români cred că alegerile vor fi organizate corect

Elena Marinescu 07/06/2024 | 09:36 Ştiri
SONDAJ INSCOP: Peste 50% dintre români cred că alegerile vor fi organizate corect

Mai mult de jumătate dintre români cred că alegerile din acest an – locale, europarlamentare, prezidenţiale, parlamentare – vor fi organizate corect, indică un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Peste o treime consideră însă că alegerile vor fi organizate mai degrabă în mod incorect, cel mai mare procent de respondenţi care nu cred în corectitudinea scrutinului, 41%, înregistrându-se în cazul alegerilor parlamentare.

Corectitudine alegeri

Alegerile europarlamentare şi locale 

57.8% dintre români cred că alegerile europarlamentare şi locale de anul acesta vor fi organizate mai degrabă în mod corect, 38.2% că vor fi organizate mai degrabă în mod incorect, iar 4% nu ştiu sau nu răspund.

Alegerile prezidenţiale

58.1% dintre respondenţi cred că alegerile prezidenţiale de anul acesta vor fi organizate mai degrabă în mod corect, 37.6% că vor fi organizate mai degrabă în mod incorect, iar 4.3% nu ştiu sau nu răspund.

Alegerile parlamentare

Cât priveşte alegerile parlamentare de anul acesta, 54.5% dintre cei intervievaţi cred că acestea vor fi organizate mai degrabă în mod corect, 41% că vor fi organizate mai degrabă în mod incorect, iar 4.5% nu ştiu sau nu răspund.

Cred că alegerile de anul acesta, indiferent de tipul lor – locale, europarlamentare, prezidenţiale, parlamentare – vor fi organizate în mod corect, mai ales votanţii PSD-PNL şi ai ADU, persoanele cu educaţie superioară, locuitorii din rural şi angajaţii la stat. Sunt de părerea contrarie mai ales în proporţii mai mari decât media populaţiei în special votanţii AUR, tinerii sub 30 de ani, cei cu un venit mai redus şi locuitorii din Bucureşti.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 25 mai 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Metoda de cercetare este interviu prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.