SONDAJ: Există riscul ca bursele să scadă cu peste 10% în 2021 şi până la peste 20% anul viitor

Elena Marinescu 08/11/2021 | 20:44 Ştiri
SONDAJ: Există riscul ca bursele să scadă cu peste 10% în 2021 şi până la peste 20% anul viitor

Bursele internaţionale ar putea înregistra scăderi cuprinse între 10% până la finalul acestui an şi până la peste 20% în 2022, din cauza creşterii inflaţiei, a scumpirii energiei şi a problemelor din lanţul de aprovizionare, potrivit unui sondaj realizat de Casa de brokeraj XTB România.

Potrivit Agerpres, casa de brokeraj a întrebat 11 analişti, investitori şi cunoscători ai pieţelor de capital din România care sunt perspectivele pentru bursele globale până la final de an şi în 2022 şi dacă vine sau nu Marea Corecţie pe burse.

Deşi părerile sunt împărţite, sunt anticipate scăderi pe bursele internaţionale între 10% până la finalul acestui an şi până la peste 20% în 2022, din cauza creşterii inflaţiei, a scumpirii energiei şi a problemelor din lanţul de aprovizionare. Aceştia îndeamnă la prudenţă şi la investiţii diversificate, în baza unor strategii bine gândite, inclusiv imobiliare, companii ce produc materiale, energie, bănci, bunuri de consum„, se arată în comunicatul XTB România. Sondajul în rândul specialiştilor a fost realizat în contextul organizării de către XTB a conferinţei online despre investiţii Investors’ Day, ce va fi transmisă live miercuri, 10 noiembrie.

Optimismul investitorilor e aparent de nezdruncinat: dacă nici recrudescenţa cazurilor în Europa, criza logistică, inflaţia sau unele surprize la nivelul raportărilor de profit nu au oprit trendul ascendent al burselor, ce ar putea-o face? Întrebările care fac paralele istorice au o relevanţă limitată: trecem printr-o perioadă diferită, fără echivalent perfect în trecut. Cu toate acestea, tensiunile generate de direcţia unică, anumiţi indicatori de participare şi sentiment şi chiar şi posibilitatea vânzărilor de acţiuni Tesla (potrivit sondajului de pe Twitter) sugerează un risc peste medie al unor corecţii de peste 10% înainte de finele anului„, consideră Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul XTB România, casă de brokeraj pe bursele internaţionale.

Radu Puiu, financial analyst în cadrul XTB România, susţine că ignorarea riscului legat de inflaţie ar putea fi o greşeală, deoarece creşterile anterioare ale ratei inflaţiei s-au aliniat cu perioade de creştere economică mai slabă, corecţii bursiere sau chiar crahuri. „Creşterea costului vieţii este un subiect fierbinte la nivel global pentru ultimul trimestru al anului 2021. Este inflaţia un efect temporar al redresării după pandemie sau este un fenomen de durată? Răspunsul pentru ambele întrebări ar putea fi pozitiv, diferenţele apărând în funcţie de sector. Unele sectoare vor înregistra creşteri temporare ale preţurilor cauzate de problemele cu lanţurile de aprovizionare şi de alte blocaje. Când operaţiunile revin la normal, preţurile s-ar putea normaliza. Dar factori precum costul energiei şi disponibilitatea şoferilor de camion vor avea un efect pe termen lung asupra unor sectoare precum industria siderurgică consumatoare de energie şi sectorul de retail dependent de logistică. Costurile ridicate susţinute vor fi în mod inevitabil transferate asupra consumatorilor”, a precizat Radu Puiu.

De asemenea, tranziţia energetică ar putea duce la creşterea preţurilor pe termen lung. Taxele pe carbon şi costul conformării cu noile reglementări vor majora costul aprovizionării şi, din nou, consumatorii vor plăti. În 2022, se aşteaptă o încetinire a creşterii economice la nivel extins, pe măsură ce realitatea se instalează după un impuls iniţial post-Covid.

Potrivit sursei citate, în următoarele luni, atenţia se va orienta asupra băncilor centrale pentru a vedea modalitatea de răspuns. „După ce Rezerva Federală din SUA a anunţat începutul procesului de reducere a programului de achiziţii de obligaţiuni, investitorii anticipează că banca centrală va recurge la o majorare a ratei până în iulie anul viitor. Acest aspect ar putea fi extrem de important pentru evoluţia pieţelor, întrucât continuarea mişcării ascendente actuale sau chiar dezvoltarea unei perioade de consolidare ar putea fi condiţionate de menţinerea unor politici monetare relaxate, care să ofere destulă lichiditate pentru pieţe„, consideră Puiu.

La rândul său, Valentin Dragu, investitor in piaţa de capital şi consilier în investiţii, susţine că sunt şanse foarte mari ca, începând cu februarie 2022, piaţa de capital să anticipeze problemele care se vor agrava, probleme ce ţin de întreruperea lanţurilor de aprovizionare şi de creşterea accelerată a inflaţiei. „Consider că februarie va accelera tapperingul şi în lunile iulie-august vom putea avea o primă intervenţie pe creşterea dobânzii de politică monetară, ceea ce va duce la o creştere a dobânzilor la credite şi la un impact pe companiile neprofitabile, care se bazează pe un credit ieftin. În concluzie, da, vom avea o corecţie care se va întinde pe câteva luni începând cu februarie şi continuând cu martie-aprilie-mai, după care va urma o consolidare la nivelul de jos , atins în urma corecţiei, după care în noiembrie-decembrie 2022 vom reveni pe creştere”, crede Valentin Dragu, creatorul Grupului de Facebook – Investitorul Corporatist.

Valentin Nedelcu, fondatorul comunităţii Stiinţabanilor, spune că după un an 2021 foarte bun trebuie să ne pregătim să intrăm într-un an 2022 plin de incertitudini. „Dacă în a doua jumătate a anului 2020 şi la început de 2021 direcţia a fost destul de uşor de anticipat, şi anume creştere economică şi o inflaţie în creştere, pentru 2022, direcţia este mult mai greu de identificat. Vom avea inflaţie tranzitorie sau am intrat într-o perioadă mai lungă inflaţionistă? Criza medicală va trece sau va reveni în noi şi noi valuri? Va reuşi economia să regleze problemele din lanţurile de aprovizionare şi cele legate de scumpirea energie sau problemele se vor acutiza? Sunt prea multe întrebări care în acest moment îşi aşteaptă răspunsurile. Consider că cea mai bună abordare a anului 2022, din punct de vedere investiţional, este una prudentă, cu un portofoliu diversificat şi cu ceva cash pregătit pentru eventuale corecţii„, opinează Valentin Nedelcu.

Şi Mihai Constantinescu, coach financiar şi trainer, susţine că după un an 2021 foarte bun pentru pieţele de capital, cu creşteri de peste 10% pentru majoritatea burselor pieţelor dezvoltate, anul 2022 poate aduce o continuare a acestui trend însă cu aşteptări de creştere mult mai scăzute şi cu volatilitate. „Fundamente economice bune, venituri în creştere pentru companii, costuri mici ale capitalului şi sume mari de bani disponibile pentru investiţii pot oferi suport acţiunilor, însă riscuri precum un dezechilibru între cerere şi ofertă (cererea mult mai mare decât oferta), intensificarea blocajelor în aprovizionare, creşterea foarte mare a preţurilor la energie şi mâncare şi o încetinire a economiei Chinei pot genera volatilitate crescută„, apreciază analistul.

„Anul 2022 trebuie privit cu prudenţă, strategia de a investi în tranşe, cu suplimentări ale sumelor investite în perioadele de corecţie, poate fi o strategie câştigătoare, pentru investitorii pe termen lung„, este de părere Constantinescu.

De asemenea, evoluţia pieţelor pentru 2022 rămâne una incertă, cu 3 mari semne de întrebare mai ales pentru zona Euro. „Va putea fi inflaţia ţinută sub control? Se va adânci criza energetică din Europa? Va reuşi imunizarea în masă şi vaccinarea să stabilizeze criza medicală provocată de COVID-19? Încă nu avem răspunsuri clare la aceste întrebări. Dar din experienţa ultimilor 13 ani am învăţat că băncile centrale s-au obişnuit să reacţioneze rapid la problemele care ar putea pune economia mondială în pericol. Din punctul meu de vedere, 2022 nu va fi lipsit de corecţii pe pieţele de capital. Totuşi, probabilitatea ca marea corecţie să apară, este destul de mică„, crede investitorul Răzvan Mihai, CFTe (Certified Financial Technician).