SONDAJ. 60% dintre IMM-uri vor renunța la angajații part-time în contextul modificărilor fiscale

Elena Marinescu 01/08/2022 | 20:47 Ştiri
SONDAJ. 60% dintre IMM-uri vor renunța la angajații part-time în contextul modificărilor fiscale

Aproape 60% dintre respondenții unui studiu realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) susțin că vor face concendieri în rândul angajaților part-time, în contextul noilor măsuri fiscale pe care le-a adoptat Guvernul.

Cercetarea a fost realizată în perioada 25-28 iulie și cuprinde 1.179 de respondenți din toate cele patru categorii de întreprinderi din sectorul IMM-urilor.

Rezultatele sondajului privind impactul noilor măsuri fiscale adoptate de Guvern poate fi consultat integral AICI

Întrebați despre măsurile pe care le vor adopta ca urmare a modificării regimului fiscal pentru angajații part-time, 59,7% spun că vor face concedieri în rândul angajaților part-time, în timp ce 19,9% susțin că vor suporta plata contribuțiilor din veniturile angajatorului. În schimb, alți 13,6% declară că vor trece angajații cu timp parțial la norma întreagă, iar restul că îi vor păstra cu normă parțială, însă vor mări salariile la nivelul salariului minim.

Dintre cei care au spus că vor face concendieri, aproape jumătate (47,6%) au precizat că vor renunța la toți angajații part time.

O altă întrebare din cercetare se referă la efectele generate de creșterea impozitului pe clădiri. Dacă 47,6% dintre întreprinzători au indicat că nu vor adopta nicio măsură, 30,9% spun că vor reduce investițiile pentru a achita impozitul, iar 12,6% se vor reloca într-o clădire mai mică și 8,9% vor vinde bunurile imobile deținute.

Respondenții aceluiași studiu consideră că Guvernul ar trebui să adopte următoarele măsuri pentru a crește veniturile la bugetul de stat:

– Reducerea cheltuielilor bugetare prin diminuarea aparatului bugetar (87,4%);
– Eliminarea pensiilor speciale (76,6%);
– Creșterea eficienței colectării prin digitalizarea ANAF (70,7%);
– Reducerea evaziunii fiscale (74,9%);
– Realizarea de investiții publice în economia reală (68,1%).