Sonda Solar Orbiter, lansată cu succes într-o misiune de un deceniu către Soare – VIDEO

NewMoney 10/02/2020 | 17:18 Ştiri
Sonda Solar Orbiter, lansată cu succes într-o misiune de un deceniu către Soare – VIDEO

Sonda euro-americană Solar Orbiter a decolat în noaptea de duminică spre luni din Florida către Soare, cu scopul de a studia în următorul deceniu furtunile încărcate de particule care pot provoca pene de curent pe Terra, informează AFP.

Sonda Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) a fost lansată cu succes la ora 23.03 (04.03 GMT) de la baza Cape Canaveral din Florida, lansată de o rachetă americană în cadrul parteneriatului cu NASA.

La bordul său se află zece instrumente ştiinţifice (209 kilograme) pentru o misiune de 1,5 miliarde de euro.

„Totul s-a desfăşurat cu bine, cele două panouri solare, necesare încărcării bateriilor, au fost dislocate după 75 de minute de la decolare”, a declarat pentru AFP Jane Lefort, responsabil cu operaţiunile ştiinţifice ale sondei.

După o trecere prin orbita lui Venus, apoi prin cea a lui Mercur, satelitul, a cărui viteză maximă va atinge 245.000 de km/h, se va apropia la 42 de milioane de kilometri de Soare, adică la mai puţin de o treime din distanţa Soare-Pământ.

Sonda va fi cea mai apropiată de Soare la fiecare şase luni, la doar 42 de milioane de kilometri, adică mai aproape de Soare decât Mercur. Ea este protejată de un scut termic, căci temperatura va fi în jur de 600 grade Celcius.

Obiectivul principal al misiunii: „să înţelegem cum creează şi controlează Soarele heliosfera”, materia care înconjoară întreg sistemul solar, a rezumat Anne Pacros, responsabil al misiunii şi reprezentant al ESA.

Călătoria sondei va dura doi ani, iar misiunea sa ştiinţifică – între cinci şi nouă ani.