Soluţia opririi războiului în Ucraina, propusă de fostul şef al NATO

Elena Marinescu 07/11/2022 | 19:42 Ştiri
Soluţia opririi războiului în Ucraina, propusă de fostul şef al NATO

Fostul secretar general al NATO, Javier Solana, s-a declarat luni convins că negocierea este singura cale de ieşire din războiul provocat prin invazia rusă asupra Ucrainei, în opinia sa Rusia, SUA, UE şi China fiind ţările care trebuie să vină cu iniţiative care ”să oprească războiul”.

Potrivit evaluării făcute de Javier Solana, despre care a vorbit la o conferinţă în Palma de Mallorca, nu se întrevăd perspective ca Rusia sau Ucraina să câştige vreuna acest război, deşi în Rusia există ”unele mişcări” de nemulţumire faţă de preşedintele Vladimir Putin, prin urmare cel mai realist scenariu este iniţierea unei negocieri care chiar dacă ar începe ”foarte curând” s-ar putea termina ”foarte târziu”, dar ar putea face în final armele să tacă şi să fie salvate multe vieţi.

Fostul secretar general al NATO a pledat pentru ”soluţii imaginative” care să fie puse pe masă de toate părţile ce au un cuvânt de spus în acest conflict, recunoscând pe de altă parte că s-a înşelat când a crezut că niciodată în Europa nu va mai avea loc un război, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Solana a mai susţinut că Rusia, SUA, UE şi China trebuie ”să oprească războiul” din Ucraina şi în acelaşi timp să ajungă la acorduri globale cu greutate pentru planetă şi umanitate, precum cel negociat zilele acestea la summitul climatic COP27 în Egipt.

Cât despre riscul unui război nuclear, el a spus că nu-şi poate ”imagina” aşa ceva, estimând că nici Rusia şi nici China nu au vreun interes să se ajungă la un asemenea conflict. ”Un război nuclear nu poate fi câştigat nicăieri, aşadar trebuie să continuăm să lucrăm pentru pace”, a argumentat Javier Solana.

Alegeri din SUA, cruciale pentru cursul războiului din Ucraina

Pe de altă parte, fostul secretar general al NATO din perioada 1995-1999 s-a arătat preocupat de alegerile de la jumătatea mandatului care se desfăşoară în SUA, întrucât în opinia sa avansul ”trumpismului” ar genera o ”situaţie foarte complicată pentru toţi”, făcând astfel referire la ideea conform căreia o victorie a republicanilor la acest scrutin ar putea avea ca efect reducerea sprijinului SUA pentru Ucraina.

În prezent Statele Unite sunt aproape ”două Americi” diferite, unite doar de ”ura” faţă de China, a mai remarcat Solana despre confruntarea dintre republicanii fostului preşedinte Donald Trump şi democraţii actualului preşedinte Joe Biden.

”Ceea ce mă preocupă în aceste momente este SUA”, întrucât este cunoscut ceea ce gândesc astăzi guvernele rus şi chinez, a insistat fostul secretar general al NATO asupra temerii că ajutorul Washingtonului pentru Kiev în războiul cu Rusia ar putea diminua după aceste alegeri. Într-o asemenea eventualitate poziţia Uniunii Europene ar deveni ”foarte complicată”, a mai remarcat el.

Ucraina vrea să negocieze pacea doar cu succesorul lui Putin

Kievul nu a refuzat niciodată să negocieze cu Moscova şi este pregătit să discute cu viitorul lider al Rusiei, dar nu cu Vladimir Putin, a declarat luni un consilier de rang înalt al preşedinţiei ucrainene, citat de Reuters şi Ukrainska Pravda.

Comentariile pe Twitter ale lui Mihailo Podoliak intervin după un articol publicat sâmbătă de Washington Post în care se afirma că administraţia preşedintelui american Joe Biden îi încurajează în privat pe liderii ucraineni să semnaleze o deschidere pentru negocieri cu Moscova.

„Important: Ucraina nu a refuzat niciodată să negocieze. Poziţia noastră de negociere este cunoscută şi deschisă”, afirmă în mesajul său pe Twitter Podoliak, subliniind că Rusia trebuie mai întâi să-şi retragă trupele din Ucraina, apoi restul. „Este Putin gata de aceasta? Evident că nu. Aşadar, suntem constructivi în aprecierea noastră: vom discuta cu următorul lider (al Rusiei)”, notează Mihailo Podoliak.

De ce trag ruşii de timp?

Pe 4 noiembrie, consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat în cursul unei vizite întreprinse la Kiev că SUA consideră inacceptabile condiţiile în care Kremlinul este în prezent, în principiu, dispus să ducă un dialog, pentru că orice convorbire ar trebui să înceapă cu dezocuparea completă a Ucrainei, notează Ukrainska Pravda.

În acelaşi timp, publicaţia The Washington Post, citând surse proprii, a relatat că administraţia americană îndeamnă în privat Kievul să demonstreze disponibilitatea pentru negocieri cu Rusia.

Potrivit ziarului american, care citează surse la curent cu discuţiile interne, această solicitare a Washingtonului nu are ca scop să oblige Kievul să se aşeze la masa negocierilor. Mai degrabă decât o formă de presiune asupra Ucrainei, această strategie caută să se asigure că executivul ucrainean îşi păstrează sprijinul de care are nevoie din partea altor naţiuni, care au de suferit din cauza războiului din Ucraina, prin inflaţie şi preţuri la energie în continuă creştere, conform The Washington Post.

„Am spus în repetate rânduri că partea rusă rămâne deschisă negocierilor pentru a-şi atinge obiectivele”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit căruia, la ora actuală, discuţiile cu Kievul nu sunt posibile, întrucât acestea sunt practic interzise prin decret prezidenţial, conform TASS şi RIA Novosti.

În prima etapă a conflictului, Rusia şi Ucraina au avut patru runde de discuţii la nivel de delegaţii, dintre care ultima a fost la 29 martie în Turcia. Acest proces a fost suspendat pentru că, potrivit Kievului, partea rusă nu venea cu nimic concret care să facă obiectul unor discuţii.