Sistemul sanitar, în colaps! Cadre medicale din străinătate, chemate de urgenţă în spitalele COVID din România. CNSU cere ajutorul comunităţii internaţionale

Elena Marinescu 23/10/2021 | 21:56 Ştiri
Sistemul sanitar, în colaps! Cadre medicale din străinătate, chemate de urgenţă în spitalele COVID din România. CNSU cere ajutorul comunităţii internaţionale

Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat sâmbătă seara o decizie prin care cere de urgenţă ajutor medical specializat pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19 în spitalele din România.

Astfel, CNSU a aprobat „emiterea în regim de urgență a documentelor necesare pentru exercitarea temporară a profesiei de asistent medical și medic pe teritoriul României pentru membrii echipelor care sosesc în România„.

Citeşte DOCUMENTUL INTEGRAL AICI.

HOTĂRÂRE:

Art.1 – Se aprobă solicitarea de asistență internațională constând în medicamente, echipamente, echipaje și echipe medicale necesare în tratarea pacienților cu forme severe și critice de COVID-19, prin Mecanismului European de Protecție Civilă și Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC – Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre).

Art.2 – Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență preia medicamentele și echipamentele medicale și le predă către C.N. Unifarm S.A, care asigură depozitarea și distribuirea acestora către unitățile sanitare ce acordă asistență medicală pacienților cu COVID-19, în funcție de nevoile identificate.

Art.3 – Coordonarea echipajelor și echipelor medicale, precum și stabilirea locațiilor în care desfășoară activitatea, se realizează prin intermediul Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției.

Art.4 – Se abilitează Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor din România și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, să emită în regim de urgență documentele necesare pentru exercitarea temporară a profesiei de asistent medical și medic pe teritoriul României pentru membrii echipelor care sosesc în România.

Art.5 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență”, se menţionează în documentul aprobat de CNSU.

Între timp, Comitetul a mai decis ca statul român, prin Ministerul de Externe să suporte toate cheltuielile de repatriere a pacienților infectați cu coronavirus care au fost transferați la spitalele din afara țării, după ce aceștia sunt externați, chiar dacă este nevoie ca ei să fie asistați medical. Totodată, România va plăti pentru repatrierea persoanelor care au decedat după ce au fost transferați în străinătate.

Sute de români mor zilnic din cauza complicaţiilor COVID-19

Până astăzi, 23 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.550.203 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 6.975 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.313.756 de pacienți au fost declarați vindecați.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 15.261 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19) şi 437 de decese.