Ştiri

Sindicaliştii din Sănătate ameninţă cu proteste masive: Vom năvăli la un moment dat în Piaţa Victoriei

Federaţia Sanitas va organiza în Piaţa Victoriei demonstraţii cu un număr mult mai mare de participanţi decât cele 100 de persoane permise în prezent de lege, în cazul în care Guvernul va publica un buget în care salariile bugetarilor pe anul curent rămân îngheţate.

În acest caz vom fi în continuare în stradă. Poate găsim alte modalităţi, pentru că această sută de persoane cu care putem să ieşim în stradă o să o încălcăm, chiar dacă va trebui să ne batem cu legea, asta este, vom fi în stradă cât mai multe persoane. Vom năvăli la un moment dat în această piaţă, pentru a le demonstra că nu e ca ei. Altfel nu se poate. Suntem aici din toată ţara, oameni veniţi de la sute de kilometri, ca să spună că nu le e bine„, a declarat pentru Agerpres Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei în timpul mitingului organizat de organizaţia sindicală în faţa sediului Guvernului.

Cadrele medicale solicită acordarea creşterilor salariale prevăzute pentru anul 2021

Cu ocazia aniversării a 31 de ani de la înfiinţarea Federaţiei Sanitas, câteva zeci de membri ai sindicatului, veniţi din mai multe judeţe, au participat la un miting în faţa sediului Guvernului, solicitând Executivului acordarea creşterilor salariale prevăzute pentru anul 2021, raportarea sporurilor la salariul de bază aflat în plată pentru toţi angajaţii din sistemul sanitar şi acordarea stimulentului de risc pentru angajaţii din asistenţa socială.

Preşedintele Federaţiei Sanitas a precizat că sindicaliştii nu solicită altceva decât respectarea de către Guvern a legislaţiei în vigoare. „Ne aflăm astăzi în Piaţa Victoriei pentru că, de ziua noastră, când împlinim 31 de ani, rămân aceleaşi puncte deranjante – (ordonanţa n.r.) 226 cu ceea ce înseamnă blocarea salariilor tuturor bugetarilor, inclusiv ai noştri, adică exact persoanele care ar fi meritat să ia ceva în acest moment.

Vrem ca această ordonanţă 226 să dispară, iar în legătură cu motivele pe care le invocă domnul premier Cîţu referitoare la ceea ce ar trebui să primească colegii noştri, în realitate există o lege, dar nu se mai ţine cont de nimic. Ei au luat jumătate din ce s-ar fi cuvenit, pentru că anul acesta era al treilea an (de majorări prevăzute, n.r), astfel încât în 2022 toată lumea venea la nivelul stabilit de Legea 153.

Ne îndepărtăm de acest nivel, exact cei care muncesc şi au foarte mult de muncă în actul medical, nu doar medicii şi asistenţii, ci şi îngrijitorii, infirmiere, liftieri, personal TESA, jurişti, toţi sunt persoane cu salarii foarte mici care astăzi nu fac decât să se chinuie să ţină un sistem extrem de iritat fizic din cauza pandemiei. Vrem în continuare să reglăm şi problema cu sporurile. Sunt colegi de-ai noştri care după ce că nu primesc banii, ei primesc sporuri calculate la anul 2018, nu ca doctorii şi ca asistenţii medicali„, a menţionat Leonard Bărăscu.

Declaraţiile premierului Cîţu, considerate jignitoare

Liderul organizaţiei sindicale a criticat declaraţiile făcute de prim-ministrul Florin Cîţu după incendiul de la Spitalul Matei Balş, care a afirmat că 95% din resursele financiare alocate anul trecut sistemului medical au fost cheltuite pentru salarii şi sporuri.

Am văzut declaraţiile domnului premier despre salariile mari din sistem – declaraţii jignitoare, jenante. Aceste salarii din sistem sunt prea mici pentru ceea ce facem noi. Iar ei trebuie să înţeleagă că aceşti bani nu ne fac să fim nici instalatori, nici electricieni, pentru că nu ştim ce se întâmplă într-un perete sau într-un scurt-circuit care nu are nicio legătură cu noi.

Tot timpul se scot în evidenţă aceşti bani – sunt fiscalizaţi, i-a aprobat statul român, ni-i dă statul român, sunt meritorii, şi vii tu acum să spui că sunt prea mulţi bani. Nu este adevărat. Este jignitor. O fi adevărat pentru alţii, dar nu este adevărat pentru sistemul sanitar. Ei nu sunt în stare să dea o lege prin care copilul celui mort să primească o pensie„, a precizat Leonard Bărăscu.

Elena Marinescu

Recent Posts

Noi obligaţii pentru transportatorii rutieri. Ce prevede Ghidul privind Sistemul national e-Transport

Ministerul Finanţelor şi ANAF au elaborat Ghidul privind Sistemul national e-Transport, prin care se urmăreşte…

22 de ore ago

Se extind parcurile eoliene din România. Aviz al Ministerul Mediului pentru 81 de turbine

Ministerul Mediului a emis acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de…

22 de ore ago

ANRE explică de ce este obligatorie montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice la prosumatori

Necesitatea ca prosumatorii să îşi instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producţia…

23 de ore ago

Adrian Câciu: Valoarea investiţiilor publice a crescut cu 70% în primul trimestru din 2024

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat că în primul trimestru al acestui…

23 de ore ago

Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB în primele trei luni ale anului

Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un…

24 de ore ago

Câți bani cheltuie românii pentru masa de Paște – Sondaj

Aproape jumătate (49%) dintre participaţii la un studiu derulat de EY intenţionează că cheltuiască pentru…

o zi ago

Acest website folosește cookies