Sinagoga din Dubai. Cât de durabilă ar putea fi încălzirea relațiilor dintre Israel și lumea arabă

Mimi Noel 18/01/2019 | 14:30 Global
Sinagoga din Dubai. Cât de durabilă ar putea fi încălzirea relațiilor dintre Israel și lumea arabă

Vizitele liderilor israelieni în state ara­be, declarații publice pline de curtoazie, o sinagogă deschisă în inima Dubaiului sunt elemente cu putere de simbol care indică o încălzire reală a relațiilor Israelului cu lumea arabă din jur. Va urma pa­cea reală și durabilă?

 Acest articol a apărut în numărul 56 (7 – 20 ianuarie 2019) al revistei NewMoney

Timp de secole, evreii s-au amestecat social și au făcut afaceri cu vecinii lor arabi din Bagdad până în Beirut, dar cei mai mulți au fost prigoniți sau au emigrat odată cu fondarea Israelului, în 1948. În prezent, pe măsură ce economia înflorește, iar sentimentele față de Israel s-au mai îndulcit, o comunitate evreiască din Dubai a pus bazele primei sinagogi a metropolei arabe.

După ce ani la rând s-au reunit în casa unuia sau altuia, evreii din Dubai, majoritatea având afaceri în domeniul financiar, juridic, energetic sau cu diamante, au în­chi­riat cu trei ani în urmă o vilă și au transformat-o în sina­gogă.

„Am ajuns departe după ce am început acum trei decenii să fac drumul spre Du­bai. Pe atunci, unii mă sfătuiau să nu-mi spun numele, pentru că suna prea evre­iesc“, povestește newyorkezul Eli Epstein.

Apariția unei sinagogi într-un oraș precum Dubai reflectă indiscutabil încălzirea relațiilor dintre Israel și guvernele din regiune. Suntem într-un moment în care liderii Arabiei Saudite și cei ai Emiratelor Arabe Unite (EAU) percep acum Iranul ca fiind o amenințare mai mare decât statul evreu. O situație care i-a împins către o alianță ta­cită, informală, cu Israelul.

Președintele american, Donald Trump, vrea un acord de pace în Orientul Mijlociu, fapt care încurajează și statele arabe să susțină negocierile israeliano-palestiniene care să pună capăt conflictului de decenii. În octombrie, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a făcut o vizită-surpriză în Sultanatul Omanului, iar alți doi miniștri israelieni au mers în EAU câteva zile mai târziu. Mai mult, Netanyahu i-a luat public apărarea prințului moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.

EAU în special au încercat să fie mult mai deschise, ameliorând restricțiile impuse altor religii în cadrul unei campanii menite să facă Emiratele mai atractive pentru investitorii străini. A fost chiar numit un ministru al Toleranței, care a și spon­sorizat un summit al toleranței globale care a reunit în noiembrie 1.200 de mu­­sulmani, creștini, hinduși și evrei din toată lumea. „Fac apel la voi toți să faceți totul pentru eradicarea prejudecăților le­gate de alte religii și culturi“, a spus ministrul Tole­ran­ței, șeicul Nahyan bin Muba­rak. Pluralismul „trebuie să devină o forță creativă și pozitivă întru dezvoltare și stabilitate“, a adăugat el.

Cei care vin regulat la sinagogă i-au rugat pe cei care îi vizitează să nu dezvăluie deocamdată adresa exactă sau să scrie despre ce activități se desfășoară în cadrul ei. Cei mai radicali nu scot o vorbă în spațiul public despre ea.

În EAU, opinia publică este covârșitor propalestiniană și mulți consideră apro­pierea de Israel o trădare națională. Sunt puțini cei care au uitat că agenții Mossad au ucis într-un hotel din Dubai un lider Ha­mas, gruparea care controlează Fâșia Gaza.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.