Silviu Petran, Exploratist: Programele de training vor deveni mai necesare ca oricând

NewMoney 04/06/2020 | 15:56 Companii
Silviu Petran, Exploratist: Programele de training vor deveni mai necesare ca oricând

Care sunt soluțiile angajatorilor pentru a-și menține echipele la un nivel de productivitate ridicat în contextul actual? ”Productivitatea era o provocare și înainte de perioada COVID-19, cu atât mai mult în perioada actuală, iar organizațiile sunt preocupate în mod activ de a găsi cele mai bune soluții”, spune Silviu Petran, Managing Partner Exploratist. Soluții ce apar sub diverse forme: de la asigurarea necesarului logistic pentru buna desfășurare a activității de acasă a angajaților până la asigurarea suportului emoțional. Petran detaliază mai departe unele dintre aspectele esențiale pe această temă.

NewMoney: Mai concret, despre ce este vorba cânde ne referim la ideea de productivitate?

Silviu Petran: Concret, unii au primit un buget fix pentru amenajarea unui spațiu corespunzător de lucru de acasă, s-au mutat stații de lucru cu tot cu echipamente tehnice pentru cei care oferă suport clienților de tip call-center, s-au schimbat flow-uri de lucru în aplicații de tip SaaS, s-a investit în soluții de comunicare internă pentru asigurarea flow-ului de informații cu toții angajații, s-au implementat soluții de tip digital pentru monitorizarea performanței sau susținerea procesului de învățare continuă.

Care sunt provocările acum, în contextul în care mulți angajați lucrează de acasă?

Odată cu suprapunerea planului personal cu planul profesional prin WFH și lipsa unei delimitări clare între cele doua spatii, efectul negativ a apărut încă din primele săptămâni. Nivelul de stres ridicat a impactat în mod diferit performanța în activitatea profesională: unii și-au au găsit resurse interioare și s-au mobilizat pentru a face față schimbării, iar alții au avut nevoie de suport extern pentru a rămâne într-o zona de echilibru. În mod frecvent suportul a venit din partea organizațiilor care au ales să investească în soluții de wellbeing potrivite contextului. Au apărut psihologi în organizație, comunități interne de sprijin, materiale motivaționale construite pe puterea exemplului personal, acțiuni de team engagement sau specialiști în parenting. În acest moment, schimbarea majoră este acceptată de mulți dintre noi, iar starea de spirit și productivitatea au crescut pentru ca oamenii au înțeles că au un nou stil de viață, în care WFH tinde să fie ceva firesc.

Cum va evolua munca de acasă? Se vor întoarce angajații la viața lor obișnuită de birou? 

Este din ce în ce mai evident că munca de acasă va deveni o obișnuită pentru majoritatea dintre noi. În acest moment, organizațiile lucrează pentru a găsi cele mai eficiente fluxuri de lucru în așa fel încât doar cei care au nevoi reale să își desfășoare activitatea la birou să o facă. Și aici este nevoie de un program structurat într-un mod specific luând în considerare regulile de protecție socială.

Cum se vor întâmpla trainingurile și team-buildingurile? 

Vorbim de o resetare a pieței care va împinge furnizorii și consultanții de astfel de servicii către un nou mod de livrare și interacțiune cu clienții. Programele de training vor deveni mai necesare ca oricând, pentru că este nevoie acum de echiparea angajaților cu un nou set de competențe și abilități care să îi ajute să facă față noului context – managementul schimbării, managementul sinelui, managementulul echipelor la distanță, managementul ambiguității, creativitate, inteligență emoțională. Va fi mai puțină conceptualizare și mai multă practică ceea ce ne va duce către un nou obiectiv – construirea și exersarea de micro-comportament. Învățarea se va consuma – “in the flow of life” și mai putin în context formal. Prin urmare vor lua avânt platformele de micro-learning și interacțiunile cu trainerii vor fi de tip coaching. Viitorul aparține organizațiilor care vor înțelege să-și pregătească în mod constant oamenii, chiar dacă bugetele nu vor mai fi la același nivel ca înainte de COVID-19.

De ce bugete este nevoie pentru a dezvolta programe de Learning&Development, de team building sau de wellbeing digital în această perioadă? 

Toate soluțiile de engagement – training-uri, team building-uri, wellbeing au trecut pe digital, motiv pentru care ești tentat să crezi că bugetele sunt considerabil mai mici. Într-adevăr, dacă ne gândim la o sesiune de training, ea acum are o durată mult mai mică, în medie de două ore, spre deosebire de șase ore cât era înainte. Asta înseamnă un cost mediu de 500 de euro pentru o grupă de 10-12 participanți. În fapt, investiția este mult mai mare și atinge nivelul unei zile de training la valoarea de dinainte de COVID-19 pentru că numărul de participanți în online este mai mic decât în offline din considerente de eficiență și atunci este nevoie să se organizeze un număr mai mare de sesiuni. Același lucru este valabil și pentru programele de team building, diferența o face însă că nu există cheltuieli pe logistică – masă, cazare, transport, cu participanții. Bugetele mai mici le întâlnim în proiectele de wellbeing pentru că aici toate soluțiile se consumă în online. Angajații accesează aceste soluții in funcție de nevoile și disponibilitatea lor.