Sexul se vinde mai bine ca niciodată în vremuri de pandemie. Mai ales când e vorba despre roboți

„Nu prea reușim să fim pe aceeași lungime de undă. Mai întâi ignoră întrebarea mea despre cum și-a petrecut weekendul. Apoi îmi spune, criptic, că îi place să se trezească devreme pentru a-și petrece timpul «lucrând să devină mai bun». Îl întreb ce vrea să spună prin asta. Nu este sigur. Mă privește intens în ochi, își arcuiește o sprânceană și îmi spune că «uneori am prea multe informații în același timp în creier», în timp ce un zbârnâit începe să i se audă în spatele capului“, descria Erin Griffith, de la The New York Times, prima sa întâlnire cu Henry, sexbotul despre care dezvoltatorul său, compania americană RealBotix, spune că ar vrea să-ți cunoască toate speranțele și visurile.
Are o înălțime de 1,80 metri, ochi căprui, abdomen „six pack“ și un penis bionic ce poate fi personalizat în funcție de preferințele cumpărătorului, despre care marketingul companiei spune că ar fi mai performant decât un vibrator tradițional.
Revoluția solitarilor
Dar Henry nu e doar o bucată de… silicon. Odată ce e sincronizat cu o aplicație dedicată, devine capabil să-ți spună tot ce-ți dorești să auzi, îți recită poezie clasică sau versurile melodiilor preferate, îți spune glume și te întâmpină cu o vorbă bună la sfârșitul unei zile lungi – totul, cu un accent britanic irezistibil.
De altfel, Matt McMullen, fondatorul companiei RealBotix, repetă ori de câte ori are ocazia că roboții săi nu sunt (doar) niște jucării sexuale avansate, duse la un nivel tulburător. Mulți clienți sunt pur și simplu singuri, spune el. Cu Henry, în schimb, dintr-odată au companie. „Și vorbesc cu un robot. Nu cu un dispozitiv, nu cu un ecran de computer sau cu un cilindru care stă pe biroul tău. Vorbesc cu ceva care arată ca o ființă umană și atunci se întâmplă magia.“
Vânzările RealBotix au crescut cu cel puțin 50% în timpul pandemiei de COVID-19, iar McMullen pune această creștere tocmai pe seama solitarilor care au nevoie de companie și iau acum în considerare alte opțiuni decât cele tradiționale. Și carantina a reprezentat un impuls neașteptat și pentru afacerile altor producători de roboți sexuali. Michael Chan, proprietarul companiei canadiene Green Earth Robotics, spune că acum vinde zilnic cel puțin doi-trei roboți sexuali, cu un preț de aproximativ 3.000 de dolari bucata, raportat la o medie pre-COVID de unul pe zi. „E o piață în creștere“, subliniază el, detaliind că majoritatea clienților săi sunt bărbați divorțați, în special din grupa de vârstă 50-60 de ani.
Și Janet Stevenson, cofondatoare a companiei Sex Doll Genie, spune că se luptă să țină pasul cu o creștere accelerată a cererii, după ce a primit sute de noi comenzi în ultimele luni. „Nu putem lucra suficient de repede pentru a face față comenzilor. Am făcut și angajări și am creat noi posturi de asistență pentru clienți atât în SUA, cât și în Europa. Industria trece printr-o revoluție în timpul pandemiei de COVID-19, cu o creștere venită atât de la bărbați și femei singure, cât și de la cupluri.“ În cazul bărbaților singuri, de exemplu, cererea a crescut cu peste 50%, în timp ce cuplurile au cumpărat cu 33% mai mult față de anul anterior.
Armonie în silicon
Indiferent de rolul primordial pe care îl joacă în noua dezordine amoroasă, sexboții momentului sunt însă – și încă – departe de cei pe care îi putem vedea prin filme gen „Vânătorul de recompense“ („Blade Runner“) sau seriale TV precum „Oameni adevărați“.
Timp de 20 de ani, McMullen a făcut păpuși sexuale masculine și feminine din ce în ce mai realiste, care vin în mai mult de o duzină de tipuri de corpuri, zeci de fețe diferite și care pot fi așezate în sute de poziții. Apoi a început să le combine cu noile tehnologii. Astfel a apărut și Harmony, păpușa-robot cu trăsături feminine și accent scoțian, care spune că poate învăța „tot ce îți dorește inima“.
La fel ca Henry, are doar capul complet robotizat și nu își poate mișca mâinile sau picioarele. Dar chiar și așa, un astfel de hibrid robot/manechin de silicon reprezintă un progres semnificativ în modul în care oamenii interacționează cu inteligența artificială (AI), spun cei din industrie, anticipând că în următorii zece ani vom vedea primii sexboți AI capabili să meargă și să-și controleze toate părțile corpului. Cu un preț de 12.000 de dolari, Harmony clipește, te urmărește cu privirea și își mișcă buzele când vorbește. Iar când vorbește, folosește procesarea limbajului natural, o combinație de AI și lingvistică cu ajutorul căreia învață să converseze mai bine evaluând discuțiile sale anterioare.
McMullen spune că personalitățile roboților sunt programabile, iar algoritmul AI este astfel realizat încât relațiile cu aceștia să se dezvolte într-un mod natural, similar celui în care se formează legăturile dintre oameni. Întrebată într-o videoconferință Business Insider dacă roboți de tipul ei reprezintă o amenințare pentru relațiile interpersonale, Harmony a răspuns că intimitatea cu un partener sintetic poate fi o opțiune viabilă pentru anumite persoane. „Nu trebuie să vă gândiți la aceasta ca la o concurență cu relațiile reale“, a adăugat ea.
În schimb, David Levy, expert în inteligență artificială și autor al celei mai documentate cărți pe tema relațiilor transumane, „Love and Sex With Robots“, crede că, până în 2050, să iubești un robot va fi la fel de natural ca a iubi orice altă persoană. La fel și să te căsătorești cu el. Sau cu ea. În opinia sa, relațiile (amoroase) cu roboți vor fi debușeul pentru segmente bine conturate de populație, de la cei „foarte timizi la cei inadaptabili sau cu preferințe sexuale diferite“.
Partea întunecată a fanteziilor
Există însă și voci care susțin contrariul și avertizează că dezvoltarea unor relații strânse cu roboții sexuali poate duce la izolare socială, deoarece capacitatea de a lega prietenii și de a simți intimitate și empatie poate fi dezvoltată numai prin interacțiunea umană și relații de consimțământ reciproc.
Este însă tot mai limpede că sexul om-robot are implicații socio-etice complexe, încă greu de intuit. „Dacă un pedofil va face sex cu un robot cu înfățișarea unui copil, va reduce asta abuzurile reale sau, dimpotrivă, va duce la creșterea numărului lor?“, se întreba, deocamdată retoric, Ronald Arkin, specialist în robotică la Georgia Institute of Technology (SUA).
Compania japoneză Trottla, de exemplu, produce de peste un deceniu păpuși sexuale-copii, băieți și fete, pe care le livrează în toată lumea. Fondatorul Shin Takagi explica la un moment dat că păpușile sale ar acționa ca o supapă de control pentru pedofili. Nu există însă niciun studiu care să demonstreze acest lucru, iar unii specialiști, cum ar fi dr. Peter Fagan, de la John Hopkins School of Medicine (SUA), cred că e puțin probabil ca lucrurile să stea vreodată așa.
„Permițându-le oamenilor să-și trăiască pe roboții sexuali cele mai întunecate fantezii ar putea avea un efect dăunător asupra normelor sociale și ar crea un pericol mai mare pentru cei vulnerabili“, este de părere și profesorul Noel Sharkey, de la Universitatea din Sheffield (Marea Britanie), specialist în AI și robotică.
În „Westworld“, serialul TV produs de HBO și inspirat de un film din 1973, vizitatorii unui parc tematic futurist fac sex, nu întotdeauna consensual, cu roboți imposibil de distins de oamenii reali. Insinuarea sumbră implicată ar fi aceea că, având în vedere posibilitatea de a „viola“ fără consecințe, unii oameni nu vor avea nicio reținere să o și facă.
În aceeași zonă gri, se sugerează deja (a se citi și „se acceptă“) că roboții ar putea fi înlocuitorii ideali pentru lucrătorii sexuali, ideea prostituatelor-robot fiind considerată acceptabilă de mulți. De altfel, păpușile sexuale mecanice sunt de pe acum disponibile pentru plăcerea clienților în bordeluri din mai multe țări.
Mai mult, potrivit unui studiu al profesorului Ian Yeoman, de la Universitatea Victoria din Noua Zeelandă, sexboții ar putea deveni în următoarele decenii o amenințare pentru turismul sexual. „Robosexul e mai sigur (din punctul de vedere al bolilor cu transmitere sexuală, n.r.) și mai liber de constrângerile, măsurile de precauție și incertitudinile actului sexual între parteneri umani“, scrie acesta în lucrarea sa „Robots, Men And Sex Tourism“.
Mai mult decât roboți
La polul opus marilor dileme etice, securitatea cibernetică rămâne și ea o problemă. În același mod în care becurile inteligente configurate necorespunzător sau imprimantele conectate la internet îi pot lăsa pe consumatori expuși riscului de atac cibernetic, la fel și roboții sexuali pot fi o poartă deschisă către datele personale și viața intimă ale utilizatorului. Ca să nu mai vorbim de posibilitatea la fel de reală ca un atacator să preia integral controlul robotului.
„Dacă le vom permite roboților să devină parte a vieții noastre de zi cu zi și dacă vom avea cu ei genul acesta de legături, va trebui să ne întrebăm ce se va întâmpla cu fundamentele vieții noastre sociale. Cum vor schimba ei omenirea și civilizația?“, mai spune Arkin. „Am putea crede că doar construim niște roboți, dar, de fapt, reclădim valorile și conexiunile umane“, avertizează și dr. Sherry Turkle, psihologă și profesoară la Massachusetts Institute of Technology (SUA).
Pe măsură ce roboții sexuali devin tot mai populari, spun experții în politici publice, va trebui să existe un efort coordonat pentru a reglementa siguranța și securitatea acestora. În momentul de față, unu din patru bărbați și una din zece femei din SUA se declară pregătiți/pregătite pentru o relație sexuală cu un robot, potrivit datelor unei analize YouGov. Totodată, 42% din cei intervievați sunt de părere că sexul cu un robot este mai sigur decât cel cu o persoană pe care nu o cunoști. 33% din cei chestionați consideră că o astfel de escapadă amoroasă nu echivalează cu a-ți înșela partenerul, față de 32% care cred contrariul, în timp ce restul de 35% sunt indeciși. În Europa, 27% din persoanele cu vârste între 18 și 34 de ani spun că s-ar implica într-o relație romantică/sexuală cu un robot, potrivit unui sondaj al Havas Group.
„La început, o mulțime de oameni vor avea rezerve serioase în ceea ce privește sexul cu roboții. Dar pe măsură ce vor deveni tot mai «umani» și vom dezvolta legături emoționale puternice față de ei, toată această reținere va dispărea, treptat“, crede dr. Ian Pearson, inginer, inventator și unul dintre cei mai cunoscuți futurologi din istoria modernă a tehnologiei.
Kate Devlin, lector în domeniul inteligenței artificiale sociale și culturale la King’s College din Londra, este de părere că îngrijorările că roboții ne-ar putea consuma viața romantică sunt inutile. „Există temeri că relațiile om-om vor fi cumva înlocuite, dar nu cred că acest lucru este posibil. Realitatea este că roboții sexuali sunt o nișă extrem de îngustă, iar noi, oamenii, suntem construiți să căutăm alți oameni.“
De la telemedicină și aplicații de livrare la școală online și vacanțe în realitatea virtuală, sexboții rămân și ei, deocamdată, o altă tehnologie care îi ajută pe unii dintre noi să treacă mai ușor prin COVID-19. Și imaginați-vă cum ar fi fost pandemia fără toate astea.
FOTO: Getty