Serviciu, servicii și reciprocități

Amuzament și indignare. 75% din prima, 25% din a doua. Acestea au fost principalele reacții după ce fostul premier Viorica Dăncilă a fost numit consultant de strategie al BNR de guvernatorul Mugur Isărescu, urmând să lucreze la biroul de sustenabilitate sau, cu formula consilierului Adrian Vasilescu, „Biroul de Economie Verde“. Ambele reacții ale opi­niei publice au pornit de la aceeași realitate confir­mată și răsconfirmată: relația șubredă dintre Viorica Dăncilă și limba română. Și amuzații, și indignații și-au amintit, fiecare în felul lui, de „protestanții bă­tuți“, „imunoglobină“, „deconcesionare“, „antrepre­școlar“ și alte delicatese din fondul limbii cvasiro­mâne. Concluzia lor a fost ace­eași: fostul premier e beneficiarul unei sinecuri.

Țara fiind plină de securiști și de sinecuriști, faptul nu surprinde. Destui au fost cei care au observat că priceperea Vioricăi Dăncilă în chestiunile de subtilitate financiar-ban­cară e străvezie, câtă vreme noul consultant a absolvit Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi din cadrul Institutului de Petrol și Gaze din Ploiești. Principiul lui Peter – „În orice ierarhie, fiecare angajat are tendința de a urca până la nivelul lui maxim de incompetență“ – pare să fi revenit, iată, în actualitate.

În fine, nu e de ocolit nici reacția BNR când a fost întrebată despre motivele unei asemenea opțiuni. „Avem nevoie de oameni care deschid uși în Europa“, a deslușit același greu încercat Adrian Vasilescu, străduindu-se să nu se lase boicotat de vreo urmă cât de mică de zâmbet, rictus sau grimasă.

DACO-GESTICA. Este categoric nevoie de Viorica Dăncilă în fața ușilor europene. Dumneai, nu altcineva, și-a înfipt mâna în șold cu niscai timp în urmă și a declarat că „Nu am venit să dăm socoteală Uniunii Europene“, deși tocmai pentru așa ceva fusese convocată. Și tot dumneaei e încă datoare cu dis­cursul în engleză promis celor care articulaseră bă­nu­iala că singura limbă străină din zestrea sa ar fi daco-gestica. Asta însă înseamnă să te pierzi în impresii și ironii, fără să vezi că lucrurile se desfășoară, vorba lui Ion Iliescu, po­trivit princi­piu­lui „servicii contra servicii“.

Din liota de împunsături, meme și comentarii de pe Facebook, aleg croșeul expertului în chestiuni de securitate națională Hari Bucur-Marcu: „Sunt gata să pariez pe un leu emis de Banca Națională a Româ­niei că antreprenorul viticol Isă­rescu nu ar fi angajat-o pe Dăncilă V. V. nici măcar în funcția de femeie de serviciu la el la vie. Nu pentru că ar fi luat Dăncilă banii de salariu la privat degeaba, ființa nedând vreun semn că ar ști de care capăt se ține de regulă mătura, ci pentru că Isărescu nu ar fi riscat să o lase singură pe Dăncilă cu o cârpă de șters praful, că cine știe ce tâmpenii ar fi făcut biata de ea, produ­când pagube mult mai mari decât gaura din fondul de salarii“. Este un portret necomplezent și pe alocuri grosier, care glosează pe tema nicicând epuiza­bilă a inadec­vării și incompetenței.

Un asemenea dos de palmă merită o însoțire din partea unui ziarist care nu vede doar sinecura, ci și povestea din spatele ei. Are cuvântul Sebastian Za­chmann: „În era Dragnea, Mugur Isărescu se nu­măra printre marii dușmani ai PSD. Oamenii lui Dragnea îi transmiteau zilnic mesaje lui Isărescu că nu va mai prinde un nou mandat de guvernator BNR, mandat care expira în vara anului 2019, deci în plină guvernare PSD. Ca să-l șicaneze până la capăt pe Isărescu, Dragnea l-a pus pe Șerban Nicolae să scrie o lege prin care rezerva de aur a BNR urma să revină în țară din exilul londonez. […] În mai 2019, așa cum știți, Dragnea a fost relocat din Kiseleff la Rahova și în fruntea partidului a ajuns Viorica Dăn­cilă, care a început să le citească colegilor o propo­ziție constru­ită în jurul sintagmei «stabilitate macro­e­conomică». Concluzia a fost pronunțată direct: trebuie să-l sus­ținem pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat. Așadar, parlamentarii care până în pri­mă­vara anului 2019 îl înjurau din toți plămânii pe Isă­rescu l-au votat fără să comenteze două luni mai târziu, la ordinul Vioricăi Dăncilă. Azi, Viorica Dăncilă a fost re­crutată direct din șomaj pentru un post la BNR, do­vadă că piața muncii e sugativă după pandemie“.

CULTURA PILEI. Puține ar fi de adăugat, dincolo de recu­noș­tința guvernatorului. Poate doar gândul că hatârul e de mult politică de stat, indiferent de culoarea guvernului. Între bile­țelul cu „Dragă Traian, dacă ai ocazia să vorbești la Parchet…“ scris de Călin Popescu-Tăriceanu și deci­zia de acum a lui Mugur Isărescu stă un lanț al slă­bi­ciunilor și concesiilor. Favorul e modus operandi, iar semnele că această cultură a pilei va fi abolită sunt firave.

Viorica Dăncilă a făcut același tip de hatâr pe când era prim-ministru, angajându-l pe distinsul domn Ilie Mario Rafael în funcția de consilier de stat pe pro­bleme sociale ale premierului. Domnul Rafael este absolvent al celebrei instituții de învățământ la dis­tanță numită „școala vieții“ și nu dispune de alte scrisori de acreditare profesională. De parcă ar conta.

Prozator, traducător și jurnalist sportiv, Radu Paraschivescu a realizat emisiunea „Pastila de limbă” la Digi24.