Ştiri

Serviciile secrete din SUA: Ucraina nu-și va atinge obiectivul-cheie al contraofensivei

Serviciile de informații americane estimează că Ucraina nu va putea recupera orașul Melitopol și astfel Kievul nu va îndeplini scopul principal al contraofensivei, anume tăierea coridorului terestru între Rusia și Crimeea, scrie The Washington Post, care citează surse oficiale de top din mediul guvernamental american.

„O astfel de evaluare sumbră se bazează pe capacitatea Rusiei de a apăra teritoriul ocupat cu o falangă de câmpuri minate și tranșee și este probabil să determine Kievul și capitalele occidentale să se învinovățească reciproc pentru motivul ofensivei, care a costat zeci de miliarde de euro și dolari în arme occidentale și echipamente militare si care nu și-a atins obiectivele”, scriu jurnaliștii.

Oraşul Melitopol, greu de cucerit

Potrivit oficialilor americani care au vorbit sub protecția anonimatului, forțele ucrainene care avansează spre Melitopol situat la mai mult de 50 de mile (aproximativ 80 km – n.red.) de oraș, vor rămâne la câteva mile distanță.

Ucraina a investit resurse enorme în Bahmut, inclusiv vieți umane și muniție, iar o parte din Unii din administrația Biden se teme că angajamentele din est ar putea submina potențialul pentru o ofensivă în sud.

Melitopol este considerată poarta de intrare în Crimeea. Orașul este situat la intersecția a două autostrăzi importante și a unei linii de cale ferată care permit Rusiei să transfere trupe și echipamente din peninsulă către alte teritorii ocupate din sudul Ucrainei.

Lipsa muniţiei a întârziat contraofensiva

Șeful Ministerului Afacerilor Externe, Dmytro Kuleba, într-un interviu acordat AFP, comentând ritmul de avansare al Forțelor Armate, a spus că Ucraina nu va opri lupta și „nu ne interesează cât durează. ” De asemenea, Kuleba le-a cerut criticilor ritmului ofensivei ucrainene să se alăture legiunii străine.

Președintele Volodimir Zelenski a subliniat că ofensiva ucraineană nu este un film de la Hollywood, iar viețile oamenilor sunt în joc. Totodată, acesta a recunoscut că progresul pe câmpul de luptă a fost „mai lent decât ne-am dori” încă de la începutul ofensivei Forțelor Armate.

Într-unul dintre discursurile sale, el a explicat că ofensiva ar fi trebuit să înceapă în primăvară, când rușii nu avuseseră încă timp să construiască atâtea linii de apărare, inclusiv mineritul teritoriilor. În același timp, nu era suficientă muniție în Ucraina la acel moment.

Elena Marinescu

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

2 zile ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

2 zile ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

2 zile ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

2 zile ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

2 zile ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

3 zile ago

Acest website folosește cookies