Serbia devine o „mică amenințare” pentru România în atragerea investițiilor

Andreea Neferu 22/03/2017 | 19:08 Ştiri
Serbia devine o „mică amenințare” pentru România în atragerea investițiilor

Serbia, o țară care nu este încă membră a Uniunii Europene, începe să facă concurență României în ceea ce privește atragerea de investiții, după ce salariul minim brut a fost majorat în urmă cu mai puțin de două luni la 1.250 de lei, spun dezvoltatorii imobiliari.

”Suntem curioși să vedem ce impact va avea pe termen lung creșterea salariului minim. Se vorbește despre acest lucru în legătură cu firmele de BPO, companiile mari și multinaționale și mai puțin legat de firmele de manufacturing (producție – n.red.). (…) La nivel de Europa Centrală și de Est, vedem un interes foarte mare față de Serbia, care devine o mică amenințare pentru noi și investițiile pe termen mediu și scurt în România”, a spus Ana Dumitrache, co-country manager al dezvoltatorului CTP, cel mai mare jucător de pe piața locală de logistică, în cadrul conferinței ”Real Estate & Construction Forum”, organizat de Business Mark.

Iar aceasta în contextul în care argumentul forței de muncă ieftine din România a primit o ”lovitură” anul acesta, după majorarea salariulului minim brut la 1.450 de lei de la 1 februarie anul acesta.

”Vedem tot mai multă forță de muncă de import, de altfel e un trend pe care îl anticipăm”, a mai spus Dumitrache.

Pe de altă parte, creșterea salariului minim a condus și la o majorare a service charge-ului (taxa de administrare pe care chiriașul o plătește către dezvoltator) în cazul clădirilor comerciale, dând peste cap previziunile unora dintre investitorii imobiliari, a spus și Ștefan Cremene, director comercial al Willbrook România.

Nu toți jucătorii sunt de acord însă că majorarea salariului minim are un impact negativ pe piața de construcții și imobiliare. ”Când am venit acum 22 de ani în România, salariul minim era de 150 de dolari, acum facem caz pentru că a ajuns la 350 de dolari. E o greșeală să rămânem perpetuu în zona forței de muncă ieftine. România trebuie să evolueze”, a afirmat Alexandros Ignatiadis, co-fondator al companiei de constucții Octagon Contracting & Engineering.


Sursă foto: Mediafax

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.