Ştiri

Semnal la vârful NATO: Este nevoie de o transformare pentru vreme de război!

Un oficial militar cu rang înalt al NATO a cerut miercuri actorilor publici şi privaţi din Occident să se pregătească pentru o eră în care orice se poate întâmpla în orice moment, inclusiv purtarea unui război, relatează Reuters.

„Avem nevoie de o transformare a NATO pentru a fi pregătită să poarte un război”, a declarat şeful Comitetului militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer, în deschiderea unei reuniuni de două zile a miniştrilor apărării din alianţă, care are loc la Bruxelles.

El a remarcat că, în trecut, guvernele şi companiile NATO au trăit într-o eră în care totul era abundent, previzibil, controlabil şi concentrat pe eficienţă. De la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, acestea ar trebui să îşi adapteze gândirea la „o eră în care orice se poate întâmpla în orice moment, o eră în care trebuie să ne aşteptăm la neprevăzut, o eră în care trebuie să ne concentrăm pe eficacitate pentru a fi pe deplin eficienţi”, a spus reprezentantul NATO.

Comentariile sale vin într-un moment în care ajutorul militar este fie blocat, fie limitat de disputele politice din Statele Unite şi Uniunea Europeană. Bauer a promis ajutorul continuu al NATO pentru Ucraina. „Ucraina va avea sprijinul nostru în fiecare zi care va urma, pentru că rezultatul acestui război va determina soarta lumii”, a explicat oficialul, potrivit sursei citate de News.ro.

Avertismentul liderului de la Kiev

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că ezitarea Occidentului în susţinerea Kievului şi temerile legate de o escaladare a războiului cu Rusia ar putea prelungi luptele cu ani de zile. Săptămâna trecută, cancelarul german Olaf Scholz i-a mustrat pe aliaţii din Uniunea Europeană pentru ceea ce el a numit sprijinul lor insuficient pentru Kiev şi i-a îndemnat să îşi intensifice eforturile.

În acelaşi timp, el a declarat că este încrezător că blocul va conveni asupra pachetului de ajutor de 50 de miliarde de euro propus pentru Kiev la viitorul summit de urgenţă, care va avea loc la 1 februarie. UE nu a reuşit să ajungă la un acord cu privire la acest acord la summitul UE din decembrie, din cauza opoziţiei Ungariei.

Elena Marinescu

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

21 de ore ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

22 de ore ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

22 de ore ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

o zi ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

o zi ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

2 zile ago

Acest website folosește cookies