Semnal de detensionare a situaţiei de la graniţa ruso-ucraineană: Blinken se va întâlni cu Lavrov vineri la Geneva

Elena Marinescu 18/01/2022 | 20:40 Ştiri
Semnal de detensionare a situaţiei de la graniţa ruso-ucraineană: Blinken se va întâlni cu Lavrov vineri la Geneva

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken se va întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov vineri la Geneva pentru a căuta să obţină o „ieşire diplomatică” din criza între Rusia şi Ucraina, a anunţat marţi o responsabilă a Departamentului de Stat american, citată de France Presse.

„Secretarul de stat este 150% implicat în căutarea unei ieşiri diplomatice şi chiar aceasta motivează” întâlnirea cu ministrul rus de externe, a spus această sursă sub acoperirea anonimatului. „Aceasta este o oportunitate pentru Statele Unite de a-şi exprima principalele preocupări Rusiei şi de a vedea în ce măsură este posibil ca Rusia şi Statele Unite să găsească un teren comun”, a adăugat responsabila citată.

Antony Blinken este aşteptat miercuri la Kiev într-un context exploziv, în timp ce Rusia a desfăşurat zeci de mii de soldaţi la graniţa cu Ucraina, notează AFP. Secretarul de stat american se va duce apoi la Berlin pentru discuţii cu Marea Britanie, Franţa şi Germania cu privire la Ucraina, în timp ce occidentalii au avertizat Rusia că se va confrunta cu consecinţe grave în caz de invazie a teritoriului ucrainean.

Pe lângă sancţiunile economice, „vom furniza echipament defensiv suplimentar ucrainenilor” în cazul unei invazii, a precizat responsabila Departamentului de Stat. Potrivit Agerpres, sursa citată a subliniat de asemenea că Lavrov a acceptat întâlnirea cu Blinken în timpul unei convorbiri telefonice, dar că este posibil ca Rusia să nu fie interesată de o soluţie diplomatică.

„Cred că este încă prea devreme pentru a spune dacă guvernul rus este sincer interesat de diplomaţie, dacă este gata să negocieze serios şi cu bună-credinţă sau dacă va folosi aceste discuţii ca pretext pentru a afirma că schimburile diplomatice nu au ţinut cont de interesele Moscovei”, a subliniat această sursă.

Responsabila a avertizat de asemenea cu privire la mişcările de trupe ruseşti marţi în Belarus, vecin al Ucrainei, care ar putea reprezenta o nouă ameninţare pentru Ucraina. „Faptul că vedem aceste mişcări în Belarus le oferă în mod clar ruşilor o nouă abordare, în cazul în care aceştia decid să întreprindă acţiuni militare suplimentare împotriva Ucrainei”, a spus ea.

Viceministrul apărării rus, Aleksandr Fomin, le-a spus ataşaţilor militari străini în post la Moscova că aceste manevre au ca scop „respingerea unei agresiuni externe”.