Semnal de alarmă de pe piața construcțiilor: Observăm o prudență tot mai mare a investițiilor, cu precădere a celor străine

Andreea Neferu 23/07/2018 | 13:47 Ştiri
Semnal de alarmă de pe piața construcțiilor: Observăm o prudență tot mai mare a investițiilor, cu precădere a celor străine

GEZE România, subsidiara locală a producătorului german de acționare a ușilor și a tehnologiei de siguranță GEZE, a avut afaceri de 4 milioane de euro în anul financiar iulie 2017 – iunie 2018, în creștere cu 15% față de perioada anterioară.

Efervescența de pe segmentele de birouri și comercial a fost principalul factor care a contribuit la avansul vânzărilor, potrivit companiei.

„Principalele provocări și dificultăți cu care ne-am confruntat au fost volumul scăzut al forței de muncă disponibilă pe piața construcțiilor, nivelul de calificare al acesteia, dar și dezvoltarea unor soluții personalizate, complexe, care au implicat un consum ridicat de resurse”, a declarat Vlad Stanislav, managing director al GEZE România.

Printre proiectele pentru care compania a livrat produse se numără birourile The Bridge, Lidl Headquarters Bucuresti, Vox Offices Timișoara, Bega Offices Timișoara, Globalworth Campus, Riviera Cluj, Iași, United Business Center 1 Timișoara, centrul comercial Shopping City Râmnicu Vâlcea, hotelul Hilton București etc.

Pentru anul financiar care a început la 1 iulie, GEZE România planifică o creștere a cifrei de afaceri de cel puțin 10%, aceasta bazându-se pe numărul ridicat de proiecte aflate în desfășurare, pe diversificarea și extinderea activităților diviziei de after-sales, dar și pe lansarea unor noi produse și tehnologii. ”În ceea ce privește evoluția pieței construcțiilor din România, anul financiar 2019-2020 va trebui abordat cu prudență, luând în calcul o posibilă contracție a pieței”, potrivit companiei.

”Observăm o prudență tot mai mare a investițiilor, cu precădere a celor străine din cauza instabilității politice prelungite precum si a lipsei de investiții în infrastructură, care poate aduce un blocaj, fie și temporar al proiectelor. Problema generalizată a domeniului construcțiilor din România și anume criza forței de muncă are efecte negative duble, atât asupra investițiilor, cât și asupra companiilor de construcții, prin creșterea costurilor pentru angajatori care scade apetitul pentru dezvoltarea capacităților de producție și logistice locale”, spune Vlad Stanislav.

GEZE concurează cu jucători precum Assa Abloy sau Dorma.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.