Semnal de alarmă: construcțiile rezidențiale scad cu 13%

Andreea Neferu 08/06/2017 | 10:41 Ştiri
Semnal de alarmă: construcțiile rezidențiale scad cu 13%

Puțin peste 10.000 de locuințe au fost finalizate în primul trimestru al acestui an, în scădere cu 13% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele de la Institutul Național de Statistică.

Cea mai mare parte a locuințelor, 58,5%, au fost finalizate în mediul urban. În general, construcțiile de locuințe au scăzut în mai toate regiunile de dezvoltare ale țării, cu excepția zonei de nord-vest și de sud-vest Oltenia, unde s-au înregistrat creșteri de 22%, respectiv de 3,4%.

Scăderea construcțiilor de locuințe vine în contextul în care în ultima perioadă, piața rezidențială a cunoscut și o creștere de prețuri, unii analiști imobiliari făcând o paralelă între situația de acum și cea din perioada de boom imobiliar din anii 2006-2008. Pentru anul acesta, dezvoltatorii și agențiile imobiliare estimează o scumpire de până la 10% a caselor și apartamentelor.

Numărul de locuințe finalizate în primele trei luni este în scădere, însă pe de altă parte, volumul lucrărilor de construcții pentru clădiri rezidențiale a crescut în primul trimestru cu 52,8%, mai arată datele de la Statistică.

În cele mai mari șapte orașe din România se află în construcție sau în curs de pregătire circa 1.400 de proiecte rezidențiale cu cel puțin 30 de apartamente fiecare, arată un raport recent realizat de portalul Imobiliare.ro.

Potrivit datelor Imobiliare.ro, interesul pentru segmentul rezidențial nou s-a triplat din 2012 încoace, astfel că, în momentul de față, 60% dintre potențialii cumpărători ar opta pentru o locuință nouă în detrimentul uneia vechi.

 


FOTO: Mediafax

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.