Semnal de alarmă al prestigioasei agenții Bloomberg: Viitorul României, în pericol

Florel Manu 05/04/2017 | 10:51 Ştiri
Semnal de alarmă al prestigioasei agenții Bloomberg: Viitorul României, în pericol

Economia cu cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană „are nevoie de leucoplast”, spun jurnaliștii de la Bloomberg într-un material în care sunt analizate măsurile fiscale luate de guvernul Grindeanu. Pe fondul protestelor anticorupție, Guvernul trebuie să fie „creativ” pentru a-și ține promisiunile electorale.

Care este totuși prețul acestor promisiuni, se întreabă cei de la Bloomberg. Soluția guvernului este una de avarie și încearcă să „cârpească” bugetul cu bani proveniți de la companiile de stat. Mai clar, firmele de stat trebuie să crească divedendele cu o cincime pentru a ușura presiunea asupra bugetului. Iar proiectul de ordonanță de urgență care prevede vărsarea la buget a rezervelor companiilor de stat, sub formă de dividende, a fost deja publicat de Ministerul Finanțelor.

Citiți și: O nouă soluție din joben pentru gaura de un miliard de euro din buget

În vreme ce economia României se așteaptă să o depășescă pe cea a celorlalte 27 state membre, criticii guvernului spun că neglijarea investițiilor și ultima cârpeală bugetară nu fac decât să înrăutățească situația în care se află țara, mai arată Bloomberg. Și asta pe fondul în care și Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat că din calculele sale, deficitul bugetar din acest an va depăși pragul de 3%. Diferența dintre estimările Fondului și cele ale Guvernului este de 1,2 miliarde de euro, potrivit calculelor NewMoney, respectiv valoarea totală a tuturor rezervelor celor mai mari cinci companii de stat listate pe Bursă.

Citiți și: La cine ajung milioanele recuperate din prejudiciile corupților? Ministrul Justiției dă un răspuns neașteptat

„Există reacții adverse la această politică, deoarece diminuează capacitatea companiilor de a investi ca să se dezvolte“, a declarat economistul Ionuț Dumitru pentru Bloomberg. Acesta a mai precizat că această politică a guvernului are „un impact negativ pentru dezvoltarea țării pe termen lung”. Pe scurt, soluția prin care se recurge la rezervele companiilor de stat nu este una care să rezolve problemele bugetului de stat pe termen lung, ea asigurând fonduri suplimentare doar pentru acest an. Banii ar putea fi virați sub forma unor dividende excepționale a căror acordare poate fi forțată de acționarul majoritar în AGA.

 


FOTO: Wikipedia.org

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.