Segwit – ce reprezintă și cum funcționează? 

NewMoney 18/11/2021 | 11:45 Fapt Divers
Segwit – ce reprezintă și cum funcționează? 

De la momentul apariției sale, Bitcoinul deja a reușit să crească considerabil în valoare și să devină un mijloc de plată dacă nu acceptat peste tot, atunci, cel puțin – foarte răspândit. Deși valoarea BTC a crescut atât de mult în ultimii 10 ani, în prezent această criptomoneda nu mai manifestă același ritm de creștere. Acest lucru este determinat atât de latura economică a lucrurilor – de la o anumită valoare ritmul de creștere încetinește, cât și de cea tehnică. Când ne referim la cea tehnică, avem în vedere faptul că momentan Bitcoinul nu este capabil să prelucreze simultan un număr de operațiuni ca cel prelucrat de către băncile comerciale sau operatorii de carduri bancare.

Această limitare este cauzată de limitarea dimensiunii blocului din blockchain (acesta nu poate depăși dimensiunea de 1 MB).

Pentru a depăși limitarea mai sus descrisă, experții în domeniu deja de ceva timp sunt în căutarea soluției potrivite care ar permite scalara bitcoinului la o nouă etapă de dezvoltare. Totodată, pentru ca soluțiile propuse să poată fi implementate și ulterior să funcționeze, este nevoie de implementat anumite modificări în protocolul de bază a bitcoinului.

Ce reprezintă SegWit-ul?

Pornind de la descrierea problemei actuale pe care am oferit-o mai sus, vom oferi și o explicație a conceptului de SegWit. Segregated Witness este numele protocolului care este conceput să schimbe modul în care sunt prelucrate datele în cadrul blockchain-ului. Această actualizare de protocol are drept scop principal creșterea fiabilității tranzacțiilor în bitcoin și, ulterior, scalarea criptomonedei. În continuare descriem mai desfășurat modul în care va funcționa acest protocol.

Este foarte important să găsiți platforme reglementate și de încredere pentru tranzacționarea criptomonedelor, dacă doriți să începeți călătoria dvs. de tranzacționare criptografică.

Prima problemă: limitarea dimensiunii blocului

Precum am menționat mai sus, momentan, dimensiunea maximă admisibilă a unui bloc în blockchain-ul bitcoin este de 1 MB. Ce se conține în acest MB? Aici se conțin toate informațiile aferente unei tranzacții, iar cea mai mare pondere în totalul informațiilor le au datele martorului de înregistrare (linia de cod scriptSig). Acest “martor” al tranzacției  este reprezentat prin semnătura digitală care, totodată, confirmă intenția plătitorului de a transfera fondurile de bitcoin către cel ce va recepționa plata.

A doua problemă: Semnătura poate fi modificată post-factum

În cazul în care se dorește, semnătura poate fi corectată deja după ce tranzacția s-a încheiat. Acest lucru, de fapt, înseamnă că poate fi schimbat și identificatorul tranzacției – hash-ul. Astfel, pentru ca tranzacția să se valideze, va fi nevoie să se extragă, la nivel de sistem, un lanț de informații de confirmare a tranzacției respective. În timp ce are loc această operațiune, vor frâna operațiunile din celelalte blocuri. Astfel, se crează un efect de frânare în lanț.

Dintr-un punct de vedere, posibilitatea de a schimba semnătura chiar și după ce tranzacția a avut loc oferă sistemului mai multă flexibilitate. Totodată, din altă perspectivă, această flexibilitate reprezintă și unul din obstacolele cheie în ceea ce privește scalarea bitcoinului. Pe lângă aceasta, posibilitatea de a schimba semnătura post-factum crează și anumite oportunități pentru hackeri – aceștia pot frâna lucrul blockchain-ului, lansând o serie imensă de modificări de semnătură.

SegWit – soluție optimă pentru problemele descrise mai sus

SegWit rezolvă problemele descrise prin faptul că mută o secțiune de coduri semnate digital în afara blockchain-ului. Semnătura se mută într-un lanț lateral, iar acest lanț, pentru a facilita un lucru mai fiabil al sistemului, are blocuri cu dimensiune maximă de tocmai 4 MB. În acest mod, se reduce semnificativ încărcătura blockchain-ului de bază – operațiunile care necesită resurse sunt trecute într-un sistem de blocuri cu dimensiune mai mare. Astfel, un număr mai mare de tranzacții pot fi procesate simultan în blockchain-ul de bază.

Un alt mare avantaj pe care îl poate oferi SegWit este reducerea fenomenului de flexibilitate absolută. Prin aplicarea SegWit, modificarea semnăturilor nu va determina modificarea identificatorilor (hash-urilor). Acest lucru va crește fiabilitatea sistemului per general deoarece va crește, în primul rând, viteza de procesare a tranzacțiilor în interiorul blockchain-ului.

Concluzie

Odată ce problema scalării bitcoinului este o problemă actuală în prezent, tehnologia SegWit se pare că ar putea contribui pozitiv și eficient la soluționarea obstacolelor cu care se confruntă blockchainul actual al acestei cruiptomonede. Se prognozează că, odată cu depășirea provocării de scalare a bitcoinului, ar putea crește semnificativ și valoarea acestuia.