Şeful spionajului militar ucrainean anunţă când se va încheia războiul declanşat de Rusia în Ucraina

Elena Marinescu 04/07/2022 | 20:21 Ştiri
Şeful spionajului militar ucrainean anunţă când se va încheia războiul declanşat de Rusia în Ucraina

Şeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Kirilo Budanov, a anunţat că războiul se va încheia, cel mai probabil, în 2023, când trupele ucrainene vor ajunge la frontiera de stat a Ucrainei din 1991, recuperând teritoriile ocupate.

Primele rezultate ale punctului de cotitură în războiul declanşat de Rusia în Ucraina se vor vedea deja în luna august, a afirmat Budanov într-un interviu acordat luni publicaţiei ucrainene RBC-Ukraina, anticipând că până la sfârşitul anului luptele vor scădea în intensitate în mod semnificativ.

„Către sfârşitul anului, să zicem, intensitatea ostilităţilor se va reduce destul de mult. Dar acesta nu va fi încă sfârşitul, este important să înţelegeţi corect ceea ce spun”, a afirmat Budanov, potrivit Agerpres. El a mai spus că, în multe privinţe, Ucraina depinde de sprijinul partenerilor săi, indicând că această asistenţă nu este încă suficientă pentru a elibera definitiv teritoriile ocupate de forţele ruse.

Este imposibil de prezis cu exactitate când se va încheia războiul cu Federaţia Rusă, dar, potrivit celor mai optimiste previziuni, acest lucru s-ar putea întâmpla înainte de sfârşitul anului 2022, declarase anterior ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, citat de publicaţia locală Zerkalo nedeli.

Rusia a preluat controlul asupra regiunii Lugansk din estul Ucrainei

Rusia a raportat luni preluarea sub controlul său total a regiunii Lugansk din estul Ucrainei, după ce trupele sale împreună cu separatiştii proruşi au ocupat oraşul Lisiceansk, continuându-şi ofensiva pentru cucerirea regiunii vecine Doneţk, în timp ce Kievul încearcă să încetinească avansul armatei ruse în estul Ucrainei, consemnează AFP.

După căderea oraşului Lisiceansk, elementul central în planul de cucerire a Donbasului, bazin industrial în mare parte rusofon şi controlat parţial de separatiştii proruşi din 2014, armata rusă îşi concentrează, se pare, eforturile pe înaintarea sa spre Sloviansk şi Kramatorsk, două oraşe importante din Doneţk, care au fost duminică supuse unor tiruri intense.

„Ruşii ucid civili!”, a declarat luni dimineaţă guvernatorul regiunii Doneţk, raportând zece morţi, între care doi copii, în urma tirurilor ruseşti din urmă cu o zi la Sloviansk şi în împrejurimi, potrivit AFP.