Șeful Praktiker: „Nu este greu să devii din nou numărul unu. Ținta noastră este să ajungem cum eram pe vremuri”

[vc_row][vc_column][vc_column_text]
„Trăiește fiecare zi curajos“, „fii mândru de munca ta“, „mereu să termini ceea ce ai început“ sau „fii ferm, dar corect“ – sunt doar câteva dintre principiile cowboy-ilor din westernurile americane. În lumea de dincoace de ecran a lui Ömer Süsli, toate acestea sunt, praktik, literă de lege.
„În fiecare duminică mă uit la câte un film cu cowboy. Duminica, la ora 10, de 40 de ani. Sunt unele filme pe care îmi dau seama că le-am mai văzut acum 20 de ani. Dar nu am renunțat la această pasiune. Mă mai întreabă lumea dacă chiar există atâtea filme cu cowboy? Sigur că sunt, dacă eu de 40 de ani mă uit la ele“, mărturisește Ömer Süsli, proprietarul retailerului de bricolaj Praktiker România.
La fel ca în filmele western, atunci când un cowboy se luptă prin forțe proprii să câștige o luptă în Vestul Sălbatic, așa încearcă acum și Ömer Süsli, antreprenor român de origine turcă, să readucă Praktiker în poziția fruntașă pe care o ocupa înaintea crizei.
Răbdare, răbdare, răbdare. „Nu este greu să devii din nou numărul unu. Roata se întoarce în cele din urmă și ținta noastră este să ajungem cum eram pe vremuri“, spune meditativ Ömer Süsli despre compania pe care a achiziționat-o în urmă cu aproape trei ani. Înainte de criză, Praktiker era liderul pieței de bricolaj, cu vânzări de aproape 300 de milioane de euro în 2008, unul dintre cei mai buni ani ai săi pe piața autohtonă. Cinci ani mai târziu, în 2013, ultimul, de altfel, în care Praktiker România a fost sub umbrela companiei-mamă germane, bilanțul arăta cu totul altfel: afaceri de 130 de milioane de euro și pierderi de 16,4 milioane de euro.
La începutul lui 2014, retailerul avea să treacă în portofoliul Search Chemicals, companie deținută de omul de afaceri Ömer Süsli. Sub bagheta lui, cifrele au început din nou să crească. Estimările pentru sfârșitul lui 2016 indică venituri de aproape 137,7 milioane de euro, mai mari cu 5% față de cele de anul trecut, și un rezultat operațional aproape de zero.
Între timp, însă, actualul lider al pieței, Dedeman, retailerul fondat de frații Dragoș și Adrian Pavăl, se apropie de vânzări de aproape un miliard de euro. Pare o distanță insurmontabilă. Süsli spune că este un om răbdător, dar este conștient că una dintre marile sale dificultăți e aceea că majoritatea magazinelor Praktiker, 24 mai exact, funcționează pe terenuri închiriate, cu contracte semnate în perioada de dinaintea crizei, și doar trei sunt pe spațiile proprii.
Povara chiriei este semnificativă, dacă luăm în calcul că, potrivit informațiilor din piața imobiliară, prețul înainte de criză era de circa opt-nouă euro/mp/lună. Asta ar însemna că Praktiker plătește chirii de 15-17 milioane de euro anual.

De când a preluat Praktiker, reducerea costurilor cu chiriile a fost unul dintre obiectivele sale. „Suntem în plin proces. Pentru aproximativ 18-19 magazine au fost deja renegociate chiriile. Mai sunt unele magazine unde chiriile sunt nerealiste, dar sperăm să cădem de comun acord“, explică antreprenorul.
În prezent, prețul mediu e undeva în jurul a șase euro/mp/lună, ceea ce ar însemna că, pentru cele 24 de magazine, chiriile s-ar ridica la circa 11 milioane de euro pe an, deci o reducere semnificativă.
În pași (mai) mici. Spre deosebire de Praktiker, frații Pavăl au preferat să achiziționeze terenuri pe care și-au construit apoi magazinele. O strategie care presupune o investiție inițială semnificativă, dar care le asigură, pe de altă parte, o marjă de manevră mai mare.
Deocamdată, lupta pentru locul întâi a făcut și o victimă: unitatea din Târgu Jiu. În această vară, la doi ani de la inaugurare (singura, de altfel, de când Praktiker a fost preluat de Süsli), magazinul a fost închis. „Târgu Jiu era la momentul deschiderii un test“, încearcă antreprenorul să explice cum unitatea de doar 4.000 de metri pătrați (față de 6.000-10.000 de metri pătrați cât au celelalte) ar fi urmat să fie avanpostul unor magazine cu dimensiuni reduse deschise în orașe mai mici. „Atunci când am închiriat, contractul era pe doi ani, fiindcă nu știam ce o să fie.“ Astăzi, nu mai crede însă în acest model.
Când a preluat retailerul de bricolaj, Ömer Süsli spera să ajungă la 45 de magazine până în 2016. Două magazine erau deja pregătite să fie inaugurate: (Târgu Jiu și Giurgiu), iar locul pentru încă unul era „secret“. Cu excepția primului, toate planurile de expansiune au fost însă înghețate, iar strategia a fost reorientată spre creștere. „Mai bine să fie mai puține magazine, dar cu profit, decât mai multe și să nu câștigăm bani“, punctează sec omul de afaceri.
Aici s-a simțit însă și contribuția unui manager cu experiență, care nu s-a sfiit să taie în carne vie: Isabelle Pleska, cea care a condus, timp de zece ani, afacerile locale ale Bricostore (preluat în 2013 de britanicii de la Kingfisher și transformat în Brico Dépôt). Avansată la începutul anului în poziția de director general al Praktiker, după ce, anterior, a deținut funcția de director de strategie, Pleska nu mai face parte astăzi din echipa retailerului. Rămâne de văzut dacă, după plecarea sa bruscă din companie, strategia implementată în scurtul său mandat îi va supraviețui.
Direcții de dezvoltare. În momentul de față, se concentrează pe reamenajarea magazinelor și schimbarea gamelor de produse, aceste procese însemnând o investiție de 1,4 milioane de euro pe fiecare magazin în parte. Printr-o asemenea transformare au trecut până acum cinci unități, iar aceasta va continua și anul viitor, dar foarte probabil și în 2018.
Pe lângă rebranduirea magazinelor vrea și dezvoltarea magazinului online, lansat în aprilie, în urma unei investiții inițiale de 400.000 de euro. Platforma are listate peste 10.000 de produse (din cele peste 40.000 cât are, în medie, un magazin fizic).
Financiar vorbind, țintele sale au fost nerealiste pentru acest an. Estima o creștere a afacerilor de 11%, dar va încheia 2016 cu o creștere de doar 5-6%. Însă este mulțumit că nu înregistrează un regres față de anul anterior. Pentru 2017, este mai prudent și anticipează un avans de cel mult 7%, ceea ce ar duce Praktiker la afaceri de aproape 147 de milioane de euro.
Însă oricât de ambițioase ar fi planurile antreprenorului, piața pe care se luptă este una extrem de competitivă. De aceea ascensiunea lui în vârful clasamentului este o misiune dificilă, mai ales că se luptă cu retaileri precum Dedeman, Leroy Merlin sau Brico Dépôt, care au multă experiență și putere financiară. „În condițiile actuale ale pieței este imposibil ca Praktiker să fie măcar numărul doi. Pentru a urca în top ar trebui să se întâmple ceva foarte dramatic astfel încât să schimbe piața”, spun cunoscători ai pieței consultați de NewMoney.
„Pe propriile picioare“. Praktiker nu este singura afacere pe care Ömer Süsli, omul care vorbește la persoana întâi plural atunci când se referă la România, o are pe plan local.
Venit aici la începutul anilor ’90, a înființat, în Dobrogea, compania Romtextil, despre care spune că este cel mai mare producător de saci de rafie din Europa, cu afaceri de 16,2 milioane de euro în 2015.
Search Chemicals a fost fondată zece ani mai târziu (în 2003) și activează tot în domeniul construcțiilor. Süsli mai deține și Prefab Construct și producătorul de vopsele Astek.
Unele dintre produsele celorlalte companii ale sale au ajuns și pe rafturile Praktiker, însă spune că nu este vorba de un tratament preferențial. „Suntem un grup de companii, unde fiecare trebuie să învețe să stea pe propriile picioare“, argumentează el. Dintre produsele comercializate de retailerul de bricolaj, 75% provin din România, 15% din statele UE, iar restul de 10% din Orientul Îndepărtat și din Turcia.
Tranzacțiile nu l-au ocolit nici în acest an pe antreprenor, care a vândut către grupul austriac Wienerberger fabrica de cărămidă pe care o deținea la Buzău. Lasă să se înțeleagă că ar mai fi primit oferte de cumpărare și pentru alte companii pe care le deține, dar punctează că o tranzacție pe an „este suficientă“.
În business, aplică strategia pașilor mărunți, fiindcă știe că orice greșeală îl poate costa scump. Așa că așteaptă răbdător să pornească la galop spre cea mai înaltă treaptă a podiumului din bricolaj.
[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Q&A: Ömer Süsli” color=”juicy_pink” border_width=”3″][vc_column_text css=”.vc_custom_1481710461150{background-color: #ffe8e8 !important;}”]NewMoney vi-l prezintă și pe omul Ömer Süsli, așa cum apare el dintr-un scurt chestionar fără nicio legătură cu Praktiker.[/vc_column_text][vc_column_text]
- Care este principala trăsătură de caracter?
- Sunt pozitiv, orice se întâmplă.
- Ce calitate admirați la o persoană?
- La un om de afaceri, prosperitatea. La o femeie, frumusețea și inteligența. Iar la un bărbat, sinceritatea.
- Care este principalul defect?
- Asta trebuie să spună colegii mei. Cu siguranță am, pentru că nu există om fără defecte.
- Care a fost cel mai greu an din viață?
- Nu a fost. Cine muncește nu trebuie să aibă ani grei.
- Care a fost cea mai mare pierdere?
- Părinții. A fost o durere, chiar dacă eram mari. Dar timpul vindecă tot.
- Care este eroul preferat?
- Fetița mea.
- Și din istorie?
- Kemal Atatürk.
- Ce deviză aveți?
- Muncă și iar muncă. Niciodată nu am spus că sunt obosit. Dacă te duci la muncă cu plăcere, nu te simți obosit niciodată.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
FOTO: Ömer Süsli a venit în România la începutul anilor ’90. Sursa foto: Laszlo Raduly / NewMoney[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]