Şeful Băncii Naţionale a Elveţiei dă verdictul: preluarea Credit Suisse a prevenit o criză mai extinsă

Elena Marinescu 23/03/2023 | 18:18 Ştiri
Şeful Băncii Naţionale a Elveţiei dă verdictul: preluarea Credit Suisse a prevenit o criză mai extinsă

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a majorat joi dobânda cu 50 de puncte de bază, la 1,50%, şi a informat că preluarea forţată a Credit Suisse de către UBS a evitat un dezastru financiar, iar acum este extrem de important ca fuziunea să aibă loc rapid, fără dificultăţi.

Pachetul de salvare de miliarde de franci elveţieni, intermediat duminică de SNB, autorităţile de reglementare şi Guvernul elveţian, a prevenit o criză sistemică, a afirmat la conferinţa de presă preşedintele SNB, Thomas Jordan.

Acesta a adăugat: „Dacă această soluţie nu ar fi funcţionat, Credit Suisse s-ar fi prăbuşit, cu consecinţe extreme pentru Elveţia, dar şi pentru economia globală”. „În ultimele săptămâni, am văzut o erodare reală a încrederii în sistemul bancar şi pentru a stopa acest fenomen aveam nevoie de altă soluţie în afară de lichidităţi”, a explicat oficialul elveţian.

Acesta consideră că este vital ca preluarea Credit Suisse de către UBS să se realizeze cât mai lin posibil, pentru menţinerea stabilităţii financiare, iar următoarele două săptămâni sunt cruciale, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Cum vor influenţa economia Elveţiei perspective globale nesigure

SNB se aşteaptă în 2023 la o creştere modestă a economiei elveţiene, de 1%, pe fondul perspectivelor globale nesigure, principalele riscuri fiind scăderea activităţii economice şi efectele negative ale turbulenţelor din sectorul financiar global. Jordan a declarat într-un interviu acordat Reuters că nu crede că băncile au nevoie de mai multă lichiditate, iar actualele instrumente sunt „îndrăzneţe şi semnificative”.

Joi a fost a patra majorare consecutivă a dobânzii de către SNB, în condiţiile în care rata inflaţiei s-a situat în februarie la 3,4%, iar ţinta SNB este de 0%-2%. De asemenea, nu sunt excluse noi majorări, a informat SNB, care este decisă să intervină pe piaţa valutară dacă va fi necesar.

În iunie, SNB a surprins pieţele, după ce a majorat dobânda la minus 0,25%, de la minus 0,75%, nivel stabilit în 2015. Este prima creştere a dobânzii din septembrie 2007.