Şeful armatei israeliene (IDF) explică de ce este amânată ofensiva terestră în Fâşia Gaza

Elena Marinescu 24/10/2023 | 19:37 Ştiri
Şeful armatei israeliene (IDF) explică de ce este amânată ofensiva terestră în Fâşia Gaza

Şeful Statului Major al Forţelor de Apărare israeliene (IDF), general-locotenentul Herzi Halevi, a admis că ofensiva terestră a Israelului în Fâşia Gaza este amânată din „considerente strategice”.

„Israelul se află în mijlocul unui război care a fost lansat de gruparea teroristă Hamas. Îl regretă deja”, a declarat şeful armatei israeliene într-o conferinţă de presă în apropierea frontierei cu Gaza.

„Ne-am pregătit pentru asta. IDF şi Comandamentul de Sud au pregătit planuri ofensive de calitate pentru a atinge obiectivele războiului”, a afirmat generalul Halevi. „IDF sunt pregătite pentru manevra (terestră) şi vom lua o decizie împreună cu eşalonul politic în ceea ce priveşte forma şi calendarul următoarei etape”, a adăugat el.

Potrivit generalului israelian, există „considerente tactice şi chiar strategice” care întârzie ofensiva terestră, dar toate acestea permit IDF să se pregătească mai bine, informează agenţia de presă TPI şi publicaţia The Times of Israel, citate de Agerpres.

„Profităm de fiecare minut ca să fim şi mai pregătiţi”, spune el. „Şi cu fiecare minut care trece, lovim inamicul şi mai mult de cealaltă parte, ucigând terorişti, distrugând infrastructura, colectând mai multe informaţii pentru următoarea etapă”, a adăugat şeful Statului Major israelian, completând: „Acesta este statul nostru, casa noastră şi îl vom apăra prin toate mijloacele”.

„Acest război are o singură adresă: conducerea Hamas”

Totodată, el a subliniat că ”ceea ce s-a întâmplat este fără precedent de la înfiinţarea statului Israel”. ”Va fi nevoie de o schimbare fundamentală în realitatea noastră de securitate. Aceasta va avea un cost, inclusiv în ceea ce priveşte durata războiului”, a spus el.

„Acest război are o singură adresă: conducerea Hamas şi toţi cei care au acţionat sub comanda sa. Ei vor plăti preţul pentru ceea ce au făcut”, a afirmat generalul Halevi, potrivit căruia nimeni nu ar trebui să se îndoiască de cruzimea şi barbaria Hamas.

„Recomandăm ca Hamas să-i trateze cu respect pe cetăţenii israelieni pe care îi ţine ostatici”, a declarat el, avertizând că aceasta este „esenţial”, întrucât are legătură directă cu „gravitatea tratamentului” pe care IDF îl vor aplica Hamas.

În acelaşi timp, şeful Statului Major al armatei israeliene a subliniat că IDF luptă împotriva Hamas, nu împotriva populaţiei din Gaza. „IDF doreşte ca locuitorii din Gaza să treacă prin acest război cât mai nevătămaţi posibil”, spune el, de unde şi îndemnul Israelului ca locuitorii din Gaza să se evacueze în zone sigure, unde vor găsi alimente, apă şi medicamente. „Fiecare locuitor din Gaza ar trebui să ia decizia responsabilă de a se evacua de dragul vieţii sale”, mai spune el.

Referitor la lipsa de combustibil, generalul Halevi a afirmat că acolo unde civilii au nevoie de combustibil, Israelul se va asigura că acesta să fie disponibil. „Nu vom permite furnizarea de combustibil pentru Hamas, cu care să poată continua să lupte împotriva Israelului”, a declarat el.