Ştiri

Șefa FMI: Inflația se reduce mai repede decât se aștepta, dar nu a fost învinsă pe deplin

Inflația scade mai repede decât se aștepta, dar nu a fost înfrântă pe deplin, a spus șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, la un eveniment organizat pe 11 aprilie de Atlantic Council.

Ea i-a îndemnat pe reprezentanții băncilor centrale să-și calibreze cu atenție deciziile de reducere a ratelor dobânzilor în funcție de datele statistice pe care le vor primi în perioada ce urmează, transmite The Telegraf. Ea a sfătuit guvernele să facă reforme, inclusiv reducerea birocrației și îmbunătățirea accesului la capital, care ar putea stimula creșterea.

Șefa FMI a precizat că inflația generală pentru economiile avansate a fost de 2,3% în ultimul trimestru din 2023, în scădere de la 9,5% în urmă cu doar 18 luni, iar tendința descendentă era de așteptat să continue în 2024, mai notează The Telegraf.

„În această perioadă finală, este de două ori important ca băncile centrale să-și mențină independența”, a subliniat Georgieva, îndemnând factorii de decizie să reziste cererilor de reducere anticipată a ratei dobânzilor atunci când este necesar. „Relaxarea prematură ar putea înregistra noi surprize inflaționiste care ar putea chiar necesita o nouă criză de înăsprire monetară”, a adăugat ea.

Georgieva a spus că World Economic Outlook de săptămâna viitoare ar arăta că o creștere globală este puțin mai puternică, având în vedere activitatea robustă din Statele Unite și în multe economii de piață emergente, dar nu a oferit noi previziuni specifice, potrivit Reuters.

Ea a adăugat că rezistența economiei globale este ajutată de piețele puternice și de o forță de muncă în expansiune, de un consum puternic al gospodăriilor și de o relaxare a problemelor lanțului de aprovizionare, dar a spus că sunt încă „o mulțime de lucruri de care să vă faceți griji”.

„Mediul global a devenit mai provocator. Tensiunile geopolitice cresc riscurile de fragmentare… și, după cum am aflat în ultimii ani, operăm într-o lume în care trebuie să ne așteptăm la neașteptat”, a detaliat șefa FMI.

Ea a menționat că pierderea producției globale de la începutul pandemiei de COVID-19 în 2020 a fost de 3,3 trilioane de dolari, lovind în mod disproporționat țările cele mai vulnerabile.

Georgieva a spus că Statele Unite au înregistrat cea mai puternică revenire dintre economiile avansate, ajutată de creșterea productivității. Activitatea zonei euro se redresează treptat, având în vedere impactul persistent al prețurilor ridicate la energie și creșterea mai slabă a productivității.

Dintre economiile de piață emergente, țări precum Indonezia și India s-au descurcat mai bine, dar țările cu venituri mici au înregistrat „cele mai grave cicatrici”.

Având în vedere o încetinire semnificativă și amplă a creșterii productivității, perspectiva pe cinci ani a FMI pentru creșterea globală a fost puțin peste 3%, cu mult sub media sa istorică de 3,8%, a subliniat șefa FMI.

NewMoney

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

2 zile ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

2 zile ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

2 zile ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

3 zile ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

3 zile ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

3 zile ago

Acest website folosește cookies