Secretul PET-urilor: cum să faci avere din afaceri cu sticle de plastic

Florel Manu 11/04/2017 | 12:42 Oameni
Secretul PET-urilor: cum să faci avere din afaceri cu sticle de plastic

Cei care mai fac o dată o facultate pe care au absolvit-o deja sunt o minoritate extrem de restrânsă. Marilena Dră­goi, președinte al PET Star România, a urmat și ea de două ori ASE-ul, iar decizia sa a mers mână în mână cu afacerea.

Industria băuturilor primea în 1973 un nou ambalaj: sticla de plastic. În doar trei ani, producători mari precum Pepsi Cola sau Coca-Cola au început să-și îm­bu­­telieze produsele și la PET, iar exemplul lor avea să fie urmat apoi de întreaga industrie a băuturilor și de sec­­torul alimentar, în special de pro­du­cătorii de uleiuri și lactate.

Tendința a fost importată rapid după 1990 și în România. Inițial, băuturile la PET veneau din import, însă, odată cu in­trarea multinaționalelor pe piață, s-a deschis un nou orizont pentru investițiile locale: fabricile de PET-uri. A apărut astfel o piață îngustă și concentrată, în care jocul se duce acum în trei: Pet Star Holding (Slobozia), Star East Pet (Brașov) și Amraz România (Pantelimon). Lider este Pet Star, un business început înainte de anii 2000 de soții Marilena și Ion Drăgoi, cu o cotă de 56% – conform estimărilor com­paniei, pe baza datelor financiare din 2015 – dintr-o piață de aproximativ 80 de milioane de euro.

De la Câmpulung la Slobozia. Po­­ves­­tea soților Drăgoi a început în pe­ri­­oa­­da 1997-1998. Inginer stagiar, specia­li­zat în autovehicule rutiere, Ion Drăgoi ajungea la fabrica Aro de la Câmpulung Muscel. Cei doi deciseseră atunci să se mute în orășelul argeșean și să-și des­chidă acolo o mică afacere. Se întâmpla într-o pe­rioadă în care fabrica de bere de la Târgu-Mureș lansa un nou produs pe piața românească – berea îmbuteliată la PET. Cei doi au intuit rapid că piața ambalajelor se va reorienta către recipientele din plastic și nu au ezitat să mizeze pe asta. „Vorbim de 1997-1998, când piața cerea PET în disperare. Ne-am dat seama că am putea satisface această cerere și așa am început să producem recipiente PET“, își amintește Marilena Drăgoi.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.