Secretele Waze: cum funcționează și cum face bani aplicația care te scapă de aglomerație

Timp, nervi și bani – prețul momentelor pierdute în trafic în drum către serviciu, la orele de vârf. Marile companii industriale au promis mașini autonome, drone care să ofere servicii de taxi ori drumuri inteligente. Însă totul e, deocamdată, în viitor. Dar până atunci, care ar fi soluțiile prezentului?
„Am ajuns la acest eveniment cu ajutorul Waze. Nu ştiu câtă lume înţelege magnitudinea schimbării aduse de mediul digital“, spunea ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, la un forum pe teme digitale desfășurat în luna aprilie a acestui an. Oficialul a punctat că utilizarea aplicației de către unii șoferi decongestionează traficul din Capitală cu 10-20%.
Declarația ministrului nu a avut ecouri la nivel administrativ, aceasta fiind percepută drept o opinie, chiar dacă mai multe oficialități sunt conștiente de importanța aplicației. Până la urmă, neavizații vin cu întrebarea: Cine este acest Waze și mai ales ce face el?
Citiți și: Totul despre Uber, fenomenul care amenință businessurile clasice
Waze este o aplicație mobilă care oferă navigație GPS pas cu pas, cu date de trafic în timp real, alerte rutiere (radare, poliție, accidente, ambuteiaje), drumuri închise etc. A fost dezvoltată începând din 2006 la Tel Aviv, în Israel, de o echipă condusă de Noam Bardin, șeful companiei. Ideea inițială a Waze a fost să-i ajute pe creatorii săi în naveta zilnică prin memorarea străzilor pe care se circulă mai greu.
A devenit rapid una dintre cele mai populare aplicații de navigație și trafic la nivel mondial, iar în 2013 a fost cumpărată de Google pentru 1,3 miliarde de dolari. Interesate de preluarea Waze au fost și Facebook și Apple. „Google nu a cumpărat Waze, ci baza de utilizatori. Puteau dezvolta și singuri o astfel de aplicație“, spune acum Paul Dorneanu (36 de ani), liderul comunității Waze din România.
Citiți și: Din atelierele Pegas: cum a fost reinventată cea mai populară bicicletă a românilor
Prețul relativ ridicat al aplicației se datorează intenției Google ca nici Apple, nici Facebook să nu facă un pas semnificativ pe piața hărților electronice. De notat că Apple Maps a fost un semieșec. Aplicaţia este updatată inclusiv de utilizatori, care adaugă permanent date din trafic pe care le raportează în timp real, utilizatorii aflați online fiind notificați de fiecare dată.
Waze în România. Strategia de dezvoltare a Waze nu este de a crea birouri în diferite țări, așa cum procedează Uber, de exemplu, ci se bazează pe comunități care fac voluntariat. România este considerată a treia țară din Europa ca număr de utilizatori ai aplicației, după Franța și Marea Britanie. „În România estimăm 1,5 milioane de utilizatori, însă doar circa 500.000 sunt activi acum“, detaliază Dorneanu.
Începând din 2011, Waze a început să monetizeze aplicații prin vânzarea de publicitate, după ce a văzut că numărul utilizatorilor crește, mai ales după preluarea de către Google. Compania care dorește să-și facă reclamă pe Waze se înregistrează pe pagina aplicației, își aproximează bugetul lunar pentru promovare și, „în funcție de numărul de click-uri, la final de lună primește un raport cu valoarea pe care trebuie să o achite“, explică Dorneanu, cu precizarea că modul de lucru este similar cu cel al Google și Facebook.
Însă potențialul de business este mai mare. De anul trecut, grupul de publishing InternetCorp este reprezentant exclusiv pentru vânzarea de publicitate Waze în România. „Din păcate, acordul cu Google nu ne permite să facem niciun fel de declarații referitoare la aplicație“, a răspuns CEO-ul InternetCorp, Raluca Mateiu, la întrebările NewMoney referitoare la modul în care se derulează contractul cu Waze.
Nici Uber, nici Bla Bla Car. Și cum numărul utilizatorilor este în creștere, Waze își mai pune o întrebare. Cum reușește să înghesuie pe scurtături cât mai multe mașini? Soluția vine tot de la creatorii aplicației: numărul mașinilor trebuie să scadă. Astfel a apărut o nouă aplicație – Waze Carpool. „Aici vorbim de ride sharing“, clarifică Dorneanu.
Practic, aplicația știe ce număr de mașini pleacă din punctul A în punctul B și încearcă să pună în legătură utilizatorii care pleacă din aceeași zonă către o destinație comună, formând grupuri de cel mult trei persoane, iar plata va acoperi jumătate din costurile pe care le are proprietarul cu mașina și carburantul.
Sistemul seamănă cu cel utilizat de Uber și Bla Bla Car, dar nu urmărește să facă profit. Aplicația este operațională deocamdată la Tel Aviv și Los Angeles, urmând să fie introdusă treptat în alte zone.
În România, această opțiune nu va fi activată deocamdată. Reprezentanții comunității locale Waze spun că prioritatea lor este de a integra aplicația cu bazele de date ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și ale centrului Infotrafic al Poliției Române. Problema este că aceste instituții nu beneficiază încă de o infrastructură informatică pentru a furniza date în mod automat.
Waze a creat însă un comandament care preia informațiile de la cele două instituții și actualizează hărțile în caz de accidente ori blocaje generate de fenomenele meteo. Evident, sunt luate în calcul și raportările utilizatorilor. Însă până la îmbunătățirea hărților, utilizatorii nu au decât să urmeze îndemnul aplicației: Let’s go! Unde? Waze știe drumul!
Waze, pas cu pas
Waze a pornit ca o aplicație locală și a fost adoptată cu succes în majoritatea țărilor unde traficul este o problemă.
- 2006 – Este inițiat un proiect comunitar pentru fluidizarea traficului care va purta numele de „Free Map Israel“.
- 2008 – Aplicația destinată găsirii de rute optime pentru trafic își schimbă numele în „Waze“.
- 2011 – Waze ia în calcul ideea de a obține venituri din publicitate.
- 2013 – Waze este cumpărată de Google cu 1,3 miliarde de dolari și adaugă aplicației date din propriul sistem de cartografiere.
FOTO: Paul Dorneanu este liderul comunității de 500.000 de utilizatori Waze din România. Sursa foto: Laszlo Raduly / NewMoney