Ştiri

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, își anunță demisia după ce Donald Trump a retras trupele din Siria

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, și-a anunțat demisia la doar o zi după ce președintele Donald Trump a anunţat retragerea trupelor americane din Siria, susţinând că ISIS a fost învinsă.

În mai multe rânduri, ministrul american al Apărării Jim Mattis a avertizat, la rândul său, împotriva unei plecări precipitate din Siria, evocând riscul de „a lăsa un gol care poate fi exploatat de regimul lui al-Assad sau (de către) susţinătorii săi”, potrivit News.ro.

În scrisoarea publicată de The Guardian, Mattis spune că a hotărât să demisioneze în urma viziunilor diferite pe care le are față de cele ale lui Donald Trump în privința unor aspecte precum tratamentul aliaților și abordarea SUA față de Rusia și China.

„Aveţi dreptul la un ministru al apărării a cărui viziune să fie mai apropiată de a dumneavoastră”, scrie în demisia șefului Pentagonului.

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a ordonat, ieri, retragerea trupelor americane staţionate în Siria, apreciind că şi-a atins obiectivul – de a „învinge” gruparea Statul Islamic (SI) în această ţară devastată de război.

„Este o retragere totală”, care va avea loc „cât mai rapid posibil”, a declarat miercuri, pentru AFP, un oficial american sub protecţia anonimatului.

El a precizat că această decizie – care ar putea avea consecinţe importante în regiune, în special asupra combatanţilor kurzi – a fost finalizată marţi.

În ultimele luni, oficiali americani de rang înalt şi-au multiplicat avertismentele împotriva unei retrageri preciptate, care ar lăsa cale liberă în Siria aliaţilor regimului lui Bashar al-Assad, şi anume Rusia, marea rivală a Statelor Unite, şi Iranul, o adevărată oaie neagră a administraţiei Trump.

Aproximativ 2.000 de militari americani sunt desfăşuraţi în prezent în nordul Siriei – în principal forţe speciale prezente cu scopul de a lupta împotriva SI şi de a antrena forţe locale în zone recucerite de la jihadişti.

„Am învins gruparea Statul Islamic în Siria, singurul meu motiv de a fi (prezenţi) acolo în timpul preşedinţiei Trump”, a scris pe Twitter preşedintele american, care şi-a exprimat în mai multe rânduri dorinţa de a ”aduce trupele acasă”.

Casa Albă a rămas evazivă cu privire la calendar, limitându-se să afirme, fără să prezinte date concrete, că plecarea militarilor americani a început.

„Campania împotriva SI nu s-a terminat”, a subliniat Pentagonul, pe un ton mai nuanţat decât tweet-ul prezidenţial, precizând că nu furnizează vreun detaliu, din motive de securitate.

Nicio informaţie nu a fost comunicată cu privire la impactul acestei decizii asupra campaniei de atacuri aeriene efectuate în Siria de la sfârşitul lui 2014.


Foto: Hepta/Mediafax

NewMoney

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

2 zile ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

2 zile ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

2 zile ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

2 zile ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

2 zile ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

3 zile ago

Acest website folosește cookies