Sebastian Ghiță, viața ca în filme: de la cel mai puternic om din IT la fugar deghizat

Florel Manu 14/04/2017 | 10:31 Ştiri
Sebastian Ghiță, viața ca în filme: de la cel mai puternic om din IT la fugar deghizat

UPDATE Curtea Supremă din Serbia a decis plasarea în arest a lui Sebastian Ghiţă pentru două luni, în vederea extrădării, potrivit agenţiei de presă Tanjug, citată de HotNews.

Descoperit la Belgrad cu barbă și acte false slovene, Sebastian Ghiță era cel mai căutat român din ultimele patru luni, fiind cercetat în nu mai puțin de patru dosare penale. A reușit să atragă singur atenția asupra sa după ce a lansat mai multe atacuri la adresa fostului adjunct al SRI, Florian Coldea, și a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

Informații referitoare la prezența lui Sebastian Ghiță în Serbia au apărut încă de la jumătatea lunii trecute după ce consultantul politic Dan Andronic a cîlătorit la Belgrad. La întoarcerea din Serbia, Andronic a fost luat la întrebări de poliție. Întâmplător sau nu, la începutul acestei săptămâni, Dan Andronic a fost invitat la DNA pentru a i se confirma începerea unui urmăriri penale într-un dosar legat de nereguli la campania electrorală pentru alegerile prezidențiale din 2009.

Citiți și: Bulevardul puterii: reședințele celor mai influenți români din ultimii 50 de ani sunt concentrate pe 900 de metri

În ceea ce-l privește pe Sebastian Ghiță, acesta ar putea ajunge pe mâinile autorităților române în urma unei decizii a magistraților sârbi. Procedura este mai complicată pentru că între România și Serbia nu există acorduri de extrădare. După ce Giță a fost prins la Belgrad în noaptea de joi spre vineri, poliția română le-a mulțumit mulțumit instituțiilor similare din Turcia, Grecia, Muntenegru, Serbia (unde a și fost prins) Croația, Italia, Austria, Ungaria și Franța.

Sebastian Ghiță era dispărut din raza autorităților române din 19 decembrie după ce a participat la o întâlnire informală care a  avut loc la unul din sediile SRI.

Declinul afacerilor

În urmă cu zece ani Sebastian Giță era printre cei mai influenți oameni de afaceri, după ce firmele pe care le controla erau abonate la contractele cu statul. Din momentul în care mandatul de parlamentar se apropiea de final (decembrie 2016) afacerile lui Ghiță, din care ieșise ofiial, au avut de suferit . Companiile înființate de el au intrat în insolvență ori într-un  con de umbră.

Asesoft International, companie contolată indirect de Sebastian Vhiță a intrat în insolvență în aprileie 2016, în urma solicitării formulate de o companie suedeză de soluții IT. Asesoft a fost numele sub care Giță devenise și cel mai puternic om din distribuția de componente și accesorii IT.

Citiți și: Ce corporație a cumpărat acțiuni de la Ghiță când SRI îl considera deținător de „informații de interes pentru securitatea națională”

O altă companie înființată de Ghiță, care a avut beneficii de pe urma contractelor cu statul, Teamnet a intrat în insolvență la începutul acestui an. După ce Teamnet și-a depus cererea de insolvență la Tribunalul Prahova se pune întrebarea care au fost cauzele pentru care compania fondată de Sebastian Ghiță a ajuns în această situație. Și asta în condițiile în care, în ultimii aproape zece ani, Teamnet a câștigat  zeci de licitații lansate de importante structuri ale statului, de la ministere de forță, ori economice, până la administrații locale și spitale județene.

De remarcat că cererea de intrare în insolvență a Teamnet a venit după ce în urmă cu aproape două luni, directorul general al companiei, Bogdan Padiu a fost reținut pentru 24 de ore și apoi plasat în control judiciar într-un dosar de mită legat de același Sebastian Ghiță. Însă Padiu nu este singurul om de afaceri din jurul lui Sebastian Ghiță care are probleme cu justiția, așa cum nici Teamnet nu este singura companie care are legătură cu numele fostului deputat fugar și intră în insolvență. În ultimii perioadă a mai intrat în insolvență și 2K Telekom, companie deținută integral de fratele lui Sebastian Ghiță, Alexandru Ghiță.

Ieșirea din eMag

Sebastian Ghiță era considerat de SRI, între 2010 și 2012, drept o persoană cu „informații de interes pentru securitatea națională”, a spus recent șeful Comisiei de Control a activității Serviciului Român de Informații, Adrian Țuțuianu.

Era perioada în care Sebastian Ghiță și-a dezvoltat afacerile și apoi a ieșit din unele businessuri pe care le controla. Unul dintre exemple este legat de ieșirea din eMag, cel mai mare retailer online. Acest lucru s-a petrecut în vara lui 2012, când grupul media și de comerț electronic din Africa de Sud, Naspers, a cumpărat de la Asesoft și alți acționari 70% din eMag, într-o tranzacție de 83 de milioane de euro. Ghiță ieșea total din afacere, însă fostul său partener de afaceri de atunci, Iulian Stanciu, rămânea acționar minoritar cu 21,6 % din acțiuni și director al retailerului online.

Citiți și: Filosofia șpăgii: Sorin Ovidiu Vîntu dezvăluie din închisoare adevărata miză a OUG 13

În același an în care a vândut acțiunile de la eMag, Ghiță și-a vândut și părțile pe care le deținea la Flanco și Asesoft Distribution către Iulian Stanciu. Acesta din urmă a rebrenduit Asesoft Distribution în Network One Distribution (NOD).

Tot în 2012, Sebastian Ghiță ajungea deputat în Parlamentul României, la doar trei luni după ce își „ajustase” afacerile.

De remarcat că în perioada în care era considerat de SRI presoană cu „informații de interes pentru securitatea națională”, Sebastian Ghiță semna în 2010 un contract de management, ceea ce reprezenta o investiție de 75 de milioane de euro, cu Realitatea TV. Potrivit contractului 80% din profit revenea către Asesoft, iar 20% ajungea la Realitatea.

Colaborarea cu Realitatea avea să se încheie, însă după tensiunile apărute între Sebastian Ghiță și Sorin Ovidiu Vîntu (SOV). A fost și momentul 2011, când Ghiță l-a denunțat pe Vîntu pentru șantaj, dosar care i-a adus lui SOV și condamnarea la închisoare cu executare.

Ghiță era în „grațiile” SRI și în perioada în care a pornit proiectul România TV. În dezvăluirile recente, facute după ce a fost dat în urmărire generală, Ghiță amintea și de relațiile sale de prietenie cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

Problema care se pune în continuare este viitorul afacerilor media care au fost deținute de Sebastian Ghiță.  Este vorba de postul România TV și compania de panotaj stradal Euromedia.

 


FOTO: TVR

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.