Se caută 60.000 de salariați. Statul încurajează statul pe loc

Florel Manu 03/05/2017 | 11:19 Ştiri
Se caută 60.000 de salariați. Statul încurajează statul pe loc

Numărul salariaților și gradul de profesionalizare a scăzut în cei zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, iar fenomenul s-ar putea accentua în viitor. Asta arată o analiză KeysFin bazată pe informații de la Statistică, Eurostat și Comisia Națională de Prognoză care vizează piața muncii din ultimii zece ani.

Problemele legate de criza forței de muncă au fost generate și de migrația personalului calificat către joburi mai bine plătite din afara țării. „Datele statistice confirmă, în parte, exodul românilor către Occident. De la intrarea în UE, în 2007, au fost foarte mulţi români care au ales să plece în ţările dezvoltate, în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite, a unui trai mai bun”, au constatat specialiștii KeysFin. Statisticile INS arată că, după boom-ul economic din 2007-2008, numărul locurilor de muncă vacante aproape s-a dublat, de la 38.625 în 2009 la 59.753 în 2016. Aceleași statistici mai arată că există 350.000 de români care ar putea să lucreze dar nu caută un loc de muncă. În același timp alți 248.477 de persoane sunt asistați sociali, beneficiari ai venitului minim garantat și beneficiază, în medie, de 281 de lei pe lună.

Citiți și: „Fă-mă, Doamne, bugetar!”, noua dorință a angajatului român

Analiștii KeysFin au remarcat că „nu există, probabil, firmă în România care să nu se confrunte în prezent cu efectele crizei de personal. Indiferent că vorbim de programatori IT, ingineri sau specialişti în finanţe, sunt tot mai multe companii care reclamă faptul că nu găsesc personal calificat”. Și asta nu e tot. Sectorul privat se va confrunta pe viitor cu o nouă provocare. Creștearea salariilor în sectorul public. Practic, specialiștii din privat, unde salariile nu au cunoscut dinamica celor de la la stat, vor fi tentați să migreze către sectorul public. Și asta pentru că printre principalii angajatori se numără Industria prelucrătoare, sănătatea, comerțul și sectorul public.

Citiți și: Concedieri în industrie: efectul de bumerang al majorării salariului minim

„Cea mai mare cerere de forţă de muncă este în rândul specialiştilor (17.731 posturi), aproape dublă faţă de 2009 dar rămâne mult sub nivelul record din 2007 (22.295 posturi). Datele statistice arată că sunt la mare căutare şi meseriaşii din domeniul serviciilor (8.205 posturi), alături de operatorii de instalaţii şi maşini/asamblori de maşini şi echipamente (7.035) şi de muncitorii calificaţi (6.904 posturi). Pe ansamblu, pe fondul creşterii economice, cererea de angajaţi calificaţi în economie a evoluat susţinut în ultimii ani, însă rămâne sub nivelul de acum 10 ani”, se mai arată în studiul KeysFin.

Criza din 2009-2010 a lovit extrem de puternic iniţiativa privată, dovadă că numărul antreprenorilor a scăzut în 2016 la 1,6 milioane faţă de puţin peste 2 milioane în 2007. „Reculul s-a simţit puternic în economie. Dincolo de scăderile salariale, multe business-uri au murit din cauza blocajului financiar, a scăderii abrupte a cererii şi a înăspririi condiţiilor de creditare. În acest interval au dispărut, practic, 400.000 de antreprenori.”, au explicat experţii KeysFin.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.