Scrisoarea sfârșitului de an

Nu-mi place să vorbesc la persoana întâi și nici bilanțurile de sfârșit de an nu îmi plac. Totuși, un rezumat a ceea ce a fost nu omoară pe nimeni, iar o listă cu ce avem de făcut în continuare poate fi chiar un instrument util. 2018 a fost, evident, anul Centenarului și această aniversare ne-a oferit prilejul să organizăm prima serie de evenimente la nivel național. Caravana „Centenar 2018: 100 de idei pentru România“ s-a derulat pe durata întregului an, vizând principalele orașe ale țării, și s-a încheiat cu bine în cadrul Galei NewMoney de acum o lună. Lista celor 100 de idei pentru viitorul României culese de la elitele antreprenoriale locale a fost scrisă și publicată integral în numărul 54 al revistei noastre.

Forța crizei de muncă. De departe, tema anului în toate orașele pe care le-am vizitat este criza forței de muncă. Cu această problemă se confruntă chiar toate companiile, indiferent de dimensiune, originea capitalului sau domeniul de activitate. Fie­care se descurcă cum poate. Cu riscul de a arunca banii pe geam, unii antreprenori au recurs la solu­ția disperată de a deschide o școală pentru forma­rea angajaților în propria ogradă. Disperată, pentru că e o variantă costisitoare și nimeni nu îți poate garanta că angajații pre­gătiți de tine nu vor pleca mâine la altul. Învăță­mântul e un alt subiect spinos. Și aici, soluțiile pe cont propriu sunt cele mai la îndemână. Cine așteaptă rezolvări de la autorități merge pe un drum pierzător.

Gala NewMoney a fost și prilej pentru premierea celor mai apreciați antreprenori pe baza unui vot al cititorilor, organizat pe Facebook. Cristi Ignat – fondatorul agenției de marketing digital Canopy, Sergiu Drăgănuș – fondatorul CryptoCoin Pro, Nicolae Căpușan – proprietarul SunGarden Gulf & Spa Resort, Iulia Cucurezeanu, promotoarea afacerii Pizza Station, și familia Apolozan, fondatoarea companiei DocProcess, au fost câștigătorii ediției de anul acesta.

Tot în 2018, NewMoney a împlinit doi ani de viață. În tot acest răstimp, ne-am consolidat pozi­ția de pe piață și, număr de număr, am adus pe copertă și în paginile de interior personaje care au clădit (sau se pregătesc să o facă) mediul de business autohton. Am rămas printre puținele publicații care nu trimit textele spre aprobare celor despre care scriu. Am rămas printre puținele publicații care nu ames­tecă vânzările cu politica editorială. Am evitat să scriem despre cei care și-au construit afacerile pe o relație vinovată cu statul. Într-o lume normală, tot ce nu am făcut e un lucru de la sine înțeles care nu trebuie subliniat ca atare, dar, după cum probabil ați aflat, nu e și cazul mediului local.

Ca o scurtă trecere în revistă a revistelor publicate anul acesta, poveștile noastre de copertă au adus în prim-plan antreprenori din noul val, oameni de afaceri consacrați, vedete care au început un business, precum și fenomene care ne influen­țează dramatic viața de zi cu zi. Interviul cu Daniel Dines, cofondatorul UiPath, primul startup cu ori­gini românești care a ajuns la o valoare de peste un miliard de dolari, a fost probabil cel mai important subiect al primăverii. Anul a continuat cu povestea lui Dumitru Becșenescu, antreprenorul vâlcean care și-a propus să facă cu bani europeni o rețea națio­nală de combustibil alternativ.

Unul dintre subiectele toamnei a fost Nawaf Salamaleh, proprietarul Alexandrion, unul dintre cei mai mari investitori din România pe continentul nord-american. Iar unul dintre protagoniștii sfâr­și­tului de an a fost Ivan Patzaichin, multiplul campion olimpic, care și-a deschis două restaurante, împreună cu trei asociați. La capitolul fenomene, ana­lizele noastre au mers spre încercările timide de unificare a capitalului românesc, trecerea de la capitalism la un nou tip de socialism (digital) sau spre numărul tot mai mare al antreprenorilor care își construiesc magazine online pe osatura Amazon.

Promisiuni și felicitări. Cât despre 2019, ne continuăm drumul respectând valorile de mai sus, cu speranța că regulile de bun-simț vor deveni normă și la noi. Ne propunem să aducem pe co­pertă chipuri cel puțin la fel de interesante și să organizăm evenimente, însă pe un tipic diferit. Vom încerca să găsim teme de dezbatere reală din principalele domenii de activitate (energie, tehnologie, imobiliare și construcții, finanțe) și să aducem în jurul mesei vorbitori cu apetit pentru polemică. Bucureștiul și Cluj-Napoca, a doua capitală a României, vor fi gazde pentru dezbaterile noastre viitoare.

Ar fi trebuit să încep această scrisoare de sfârșit de an prin a vă mulțumi pentru atenția cu care ne urmăriți. E printre puținele situații în care îmi place să folosesc persoana întâi. Nici la sfârșit însă nu e prea târziu.

Mulțumim și un an nou cel puțin la fel de bun!

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.