Ce se ascunde în spatele deciziei Schweighofer de a vinde pădurile din România

Alexandra Pele 03/04/2018 | 10:06 Companii
Ce se ascunde în spatele deciziei Schweighofer de a vinde pădurile din România

 

Schweighofer a decis să renunțe la pă­durile din România, iar mișcarea e și mai surprinzătoare având în vedere creș­terea prețului lemnului, materia primă de care depind afacerile austriecilor. Există însă o explicație și ar putea veni din Belarus.

Acest articol a apărut în numărul 37 (2-15 aprilie) al revistei NewMoney

Austriecii de la Holzindustrie Schweig­hofer, unul dintre cei mai importanți jucă­tori europeni din domeniul procesării lemnului, au decis să vândă cele peste 14.000 de hectare de păduri pe care le dețineau în România companiei suedeze GreenGold Group. Valoarea tranzacției s-a ridicat la cel puțin 50 de milioane de euro, potrivit calculelor NewMoney pe baza datelor din piață. Schweighofer mai de­ține 10.400 de hectare de pădure în Cehia și 300 de hec­ta­re în Austria, reiese din datele companiei.

Decizia procesatorului austriac de lemn vine la un an după ce Forest Stewardship Council (FSC) i-a retras certificatul de calitate, un document ce atestă faptul că pă­durile deținute sunt administrate responsabil și că lemnul este tăiat într-o manieră sustenabilă. FSC a decis totodată să se disocieze de grup, iar reac­țiile din piață nu s-au lăsat așteptate. Mai mulți retaileri, printre care Hornbach, Leroy Merlin sau Brico Dépôt, au anunțat la rândul lor că se delimitează de Schwei­g­hofer. Oficialii companiei s-au grăbit să anunțe o investiție de un milion de euro într-un sistem de con­trol, dând asigurări că vor lucra la re­me­dierea situației și la reobținerea califi­cării.

Citiți și: Producţia de cereale a României a crescut cu peste 12% în 2017, deși suprafața cultivată a scăzut

PROBLEME DE IMAGINE. Pe de altă parte, pierderea certificării FSC nu ar fi afec­tat prea mult afacerile din România ale companiei, în ciuda valului de retaileri care au ales să renunțe la colaborarea cu aceasta. „Impactul dezasocierii FSC de Schweighofer este redus, însă asta nu în­seamnă că nu vom face demersuri pentru a reobține certificarea pentru această ligă“, declara pentru NewMoney Dan Bă­nacu, directorul general al companiei, în urmă cu un an.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.