Schimbări radicale în structura anului şcolar. Vacanţe mai multe pentru elevi

Elena Marinescu 09/02/2022 | 19:15 Ştiri
Schimbări radicale în structura anului şcolar. Vacanţe mai multe pentru elevi

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat miercuri care sunt propunerile instituției pe care o conduce privind structura anului școlar 2022-2023. Printre propuneri se numără o vacanță în luna octombrie pentru toți elevii și revenirea vacanței din februarie.

Anul școlar viitor ar putea începe pe 5 septembrie, iar în luna octombrie va fi o vacanță pentru toți elevii din ciclurile primar, gimnazial și liceal. Luăm în calcul ca la final de octombrie să fie o săptămână de vacanță pentru toți elevii, a spus ministrul Cîmpeanu, la TVR2, potrivit Mediafax.

Vacanța de iarnă va fi în perioada 22 decembrie 2022-8 ianuarie 2023. Apoi, s-ar putea reveni la vacanța de o săptămână din luna februarie. „Putem lua în calcul în luna februarie o săptămână de vacanță… Decizia se va lua în interesul elevilor din punct de vedere pedagogic și pentru a-i ajuta să facă sport… Întâmplător se suprapune pe intersele HORECA, dar pe primul plan sunt interesele copiilor”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Vacanța de Paște ar trebui să fie în intervalul 7-18 aprilie, iar în luna mai se dorește organizarea unei săptămâni verzi în care elevii să învețe în afara școlii despre natură. Toate aceste sunt idei ale ministerului și vor face parte dintr-un proces de dezbatere cu elevi, părinții și profesorii, a precizat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a declarat că propune ca vacanța din luna octombrie, care până acum era rezervată doar copiilor de grădiniță și elevilor din clasele pregătitoare – a IV-a, să fie extinsă pentru toți elevii.

Avem o fragmentare mai puțin normală de o perioadă care este bine definită – aceea a sărbătorilor de iarnă, care trebuie să fie o vacanță clară pentru elevi și anul 2022-2023 vom propune ca această vacanță să fie în perioada 22 decembrie – 8 ianuarie, deci cu o durată suficient de mare. Și avem o a doua perioadă a sărbătorilor pascale: pentru anul 2022-2023 vom propune perioada 7-18 aprilie. Deci avem deja 2 vacanțe mari care împart în 3 secțiuni anul școlar. Pe de altă parte, interesul elevilor e acela de a învăța. Avem printre cele mai scurte durate ale anului școlar, motiv pentru care am făcut deja propunerea de a începe pe 5 septembrie anul școlar 2022-2023 și a încheia pe 16 iunie. În acest fel, ne apropiem de media europeană, nu mai suntem pe ultimele locuri”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Experții în pedagogie spun că într-adevăr este benefic să existe perioade de școală, de învățare, de 6 – 7 – 8 săptămâni, cu perioade de odihnă. Din această perspectivă, este foarte posibil să introducem în prima parte a anului școlar, deci în toamna acestui an care a început, Săptămâna Altfel. Și de asemenea o săptămână de vacanță pentru toți elevii – am înțeles foarte bine și neajunsurile generate, spre exemplu, într-o familie care are un copil învățământ primar și un copil învățământ gimnazial sau licean, de suprapunerea acestor vacanțe. Și cred că vom formula propunerea ca la final de octombrie să fie o vacanță de o săptămână pentru toți elevii, ciclul primar, gimnazial și liceal. Tot în această „secțiune” să fie și săptămâna Școala Altfel. În a doua „secțiune”, după perioada sărbătorilor de iarnă, vacanța de iarnă 22 decembrie – 8 ianuarie, putem să analizăm”, a continuat oficialul.

Perioada de învățare din prezent, de 15 săptămâni legate

Se încearcă astfel evitarea situațiilor în care copiii să fie la cursuri perioade lungi de timp, așa cum se întâmplă acum, când perioada de învățare este de 15 săptămâni legate.

Modificarea ar putea fi făcută în contextul în care în acest an școlar, elevii nu au avut vacanță inter-semestrială, ei au încheiat primul semestru vineri și imediat în lunea următoare au început semestrul doi. Situația a fost cauzată de vacanța forțată de două săptămâni din cauza pandemiei, în octombrie. Este contextul în care 60 de resorturi din zona de munte cer Ministerului Educației să fie reintroduse zilele libere din februarie pentru școlari. Reprezentanții din turism spun că economia locală ar avea numai de câștigat.

De partea lor sunt elevii, părinții și profesorii, care susțin că e nevoie de o pauză între semestre. Așadar, începând cu anul școlar viitor este posibil să fie reintrodusă vacanța între semestre. Următoarea vacanță în actualul an școlar este stabilită pentru perioada 15 aprilie – 1 mai, în timp ce vacanța de vară va începe în 11 iunie.