Schimbări la sud de Trump: cum vor arăta Mexicul și Brazilia, după alegerile de anul viitor

Mimi Noel 30/11/2017 | 17:54 Global
Schimbări la sud de Trump: cum vor arăta Mexicul și Brazilia, după alegerile de anul viitor

Acest articol apare în numărul 28 (20 noiembrie – 3 decembrie) al revistei NewMoney

Cele mai importante țări ale Americii Latine din punct de vedere economic, Mexic și Brazilia, au alegeri preziden­țiale în 2018. Nu sunt excluse viraje ra­di­cale în politica celor două, fapt care întinde nervii investitorilor obișnuiți cu deceniile de continuitate de până acum.

După 36 de ani de regimuri tehnocrate pro-liberale, mexicanii ar putea aduce la putere un stângist radical care a promis să-și ia revanșa în fața președintelui ame­ri­­can Donald Trump. În Brazilia, unde po­puliștii Partidului Muncitorilor au deținut puterea timp de 13 ani până în 2016, electoratul, plictisit de scandaluri și cu nostal­gia dictaturii militare, pare să se lase sedus de un fost căpitan de armată.

„Veți vedea multă neliniște din partea in­vestitorilor pe perioada campaniei electorale“, spune Daniel Kerner, analist în ca­drul firmei de consultanță Eurasia Group Ltd. „Vom asista la retrageri de ca­pi­tal, presiuni pe moneda națională din partea investitorilor care se tem. În Mexic, am putea vedea o inversare a reformelor, iar în cazul Braziliei, o susținere mult mai slabă a lor“.

AVANTAJ AMLO. Ce anume îi motivează pe alegătorii dornici de schimbare? Pentru cei care votează prima dată, nici pre­șe­dintele Enrique Peña Nieto din Mexic, nici omologul său din Brazilia, Michel Temer, nu au șanse să mai prindă un mandat – rata lor de susținere este atât de mică încât, dacă ar gira un candidat, nu i-ar face niciun serviciu, dimpotrivă. Administrațiile lor au fost permanent afec­tate de acuzații de corupție și nu au reușit creșteri economice suficient de rapide și robuste încât să satisfacă clasa de mijloc.

În Mexic este de așteptat ca, indirect, Trump să ajute la alegerea lui Andrés Manuel López Obrador, care candidează pentru a treia oară la cea mai înaltă func­ție în stat. Știm că liderul de la Casa Albă a antagonizat Mexicul, cerându-i să achite nota de plată pentru construcția zidului de frontieră (tot de el cerut) și amenin­țând că va anula acordul de liber schimb NAFTA.

Lopez Obrador, fostul primar al Mexico City, pretinde și azi că a fost furat la ale­gerile din 2006 și astfel a ratat să devină pre­ședinte. Poreclit Amlo, fanii săi cred că stilul lui arogant este cel mai bun pentru a ține piept ostilității manifestate de li­derul american față de țara lor. Dacă SUA ies din NAFTA sau atacă tema chiar în preajma alegerilor din iulie 2018, acest lucru îi va aduce și mai multe voturi lui Amlo.

„Mexicul ar putea suferi o reorientare politică radicală“, este de părere Mario Mes­quita, economist-șef în cadrul Itaú Unibanco Holding SA. „În mod întemeiat, finanțiștii sunt îngrijorați cu privire la suspendarea NAFTA odată cu alegerile din Mexic și de faptul că exact acest pas ar putea atrage după sine victoria unuia ca López Obrador“.

Amlo a promis că va crește salariul minim și cheltuielile sociale pentru a sări în ajutorul celor care trăiesc în sărăcie și care reprezintă 50% din populația țării. Investitorii sunt extrem de îngrijorați mai ales de promisiunea lui Amlo de a revizui, ba chiar inversa, o serie de reforme cu greu operate în economia mexicană – de pildă, deschiderea industriei energiei elec­trice și cea a petrolului liberei concu­rențe. Chevron, Exxon, Total sau China National Offshore Oil Corp. se numără printre cele 70 de companii care au semnat contracte petroliere care ar putea genera 80 de miliarde de dolari în pe­rioada pe care au fost încheiate, potrivit Ministerului Energiei. Singura consolare de până acum a investitorilor ar fi că partidul Morena care-l susține pe Amlo nu are șanse să obțină majoritatea voturilor în Congres.

Un sondaj recent arată că Amlo are 8 procente în fața contracandidaților săi. În premieră, la acest scrutin pot candida și independenți, astfel că în cursă s-au în­­s­cris peste 70. Printre ei și Margarita Za­va­la, avocat și soția fostului președinte Felipe Calderón. Aceasta s-a desprins de partidul de centru-dreapta PAN pentru a putea candida ca independent. Cel mai puternic partid – PRI nu are încă un candidat desemnat, dar printre cei cu cele mai mari șanse să devină candidat se nu­mără fie ministrul de Finanțe, José Meade, fie cel de Interne, Miguel Osorio.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.
← Close