Scandalul 737 Max. Boeing și-a demis CEO-ul. Și noul șef este contestat

NewMoney 24/12/2019 | 10:13 Ştiri
Scandalul 737 Max. Boeing și-a demis CEO-ul. Și noul șef este contestat

Boeing l-a zburat din funcția de chief executive officer (CEO) pe Dennis Muilenburg, a anunțat CNN pe 23 decembrie. Compania americană încearcă astfel să atenueze efectele scandalului 737 Max. 

Locul lui Muilenburg la vârful producătorului de avioane va fi luat din 13 ianuarie 2020 de David Calhoun. Decizia demiterii lui Muilenburg a fost luată după o serie de mari probleme generate de modelul Boeing 737 Max. Cele mai grave au fost cele două prăbușiri din pricina căror au murit 346 de persoane.

737 Max, cel mai bine vândut

Modelul 737 Max a fost cel mai bine vândut avion comercial al companiei. Dar în martie 2019 a primit interdicția de a mai zbura. Nici până acum zborurile acestui model nu au fost reluate. Iar asta, în pofida încercărilor companiei de a convinge autoritățile de reglementare că a fost vorba despre o problemă de software.

Comunicatul emis de compania americană odată cu anunțul demiterii lui Muilenburg arată că „o schimbare a conducerii era necesară pentru a restabili încrederea în companie“. Și menționează printre scopuri inclusiv refacerea relațiilor cu clienții și cu autoritățile de reglementare.

Și noul șef este criticat

Familiile victimelor din cele două catastrofe care au generat scandalul 737 Max salută schimbarea lui Muilenburg, scrie BBC.com. Dar adaugă că decizia de a-l înlocui cu David Calhoun ridică îndoieli în privința angajamentului de a face schimbări esențiale. Din 2009 membru al boardului, Calhoun a ocupat numai poziții de top, inclusiv de CEO sau de președinte.

Paul Njoroge și-a pierdut soția, cei trei copii și soacra în luna martie, când zborul 302 al companiei Ethiopian Airline s-a prăbușit. El consideră că, „în timp ce plecarea lui Muilenburg este un pas în direcția corectă“, David Calhoun „nu este persoana tocmai potrivită pentru acest job“.

Zipporah Kuria, al cărei tată a pierit tot în zborul 302, crede că Muilenburg ar fi trebuit să fie schimbat „cu mult timp în urmă“, însă responsabilitatea pentru cele două prăbușiri este împărțită.

„Simt că, totuși, ar fi trebuit ca mai multe persoane să demisioneze, inclusiv cel care urmează să devină CEO“, a declarat Kuria pentru BBC.com.

FOTO: HEPTA/MEDIAFAXFOTO