Scandal la Deutsche Bank. „Parașute aurii” de 52 de milioane de euro pentru șefi, mii de oameni concediați

NewMoney 10/07/2019 | 15:04 Ştiri
Scandal la Deutsche Bank. „Parașute aurii” de 52 de milioane de euro pentru șefi, mii de oameni concediați

Scandalurile se țin lanț de Deutsche Bank în ultima vreme. Cea mai mare bancă din Germania este criticată acum după ce a oferit „parașute aurii” în valoare de 52 de milioane de euro directorilor executivi, scrie Financial Times.

Termenul este folosit în general de companii și se referă la plățile compensatorii acordate membrilor din conducere care sunt concediați. În cazul Deutsche Bank este vorba despre mai mulți directori executivi cărora le-au fost terminate contractele sau care au plecat voluntar în ultimele 14 luni, perioadă în care banca germană s-a confruntat cu tot mai mute probleme.

Suma este una uriașă și ar putea acoperi salariile întregului consiliu de aministrație pentru un an întreg. Informația cu privire la compensațiile acordate directorilor a apărut la doar câteva zile după ce Deutsche Bank a anunțat că va desfiinţa 18.000 de locuri de muncă, într-o restructurare de 7,4 miliarde de euro, care va fi una dintre cele mai importante efectuate de o bancă de investiţii după criza financiară

„Pachetele mari de compensare pentru managerii concediați reorezintă o nebunie”, a declarat recrutorul german Christine Kuhl. Ea a adăugat că astfel sunt recompensați directorii „au făcut o treabă foarte proastă”.

Moda despăgubirilor uriașe acordate de Deutsche Bak a început odată cu demiterea directorului executiv John Cryan, în aprilie 2018, când fostul CEO a primit o compensație de 10,9 milioane de euro.

Ulterior, alți șase membri ai consiliului de administrație au părăsit banca, încasând cel puțin 41 de milioane de euro în plățile compensatorii, potrivit unui calcul Financial Times.

Practic, suma cu care au fost despăgubiți directorii concediați reprezintă aproape un sfert din valoarea dividendelor plătite de bancă, anul trecut, către acționarii săi, care se ridică la 227 de milioane de euro. Însă, plata acestor dividende a fost suspendată de Deutsch pentru următorii ani, pentru a finanța restructurarea masivă, care îi va costa pe nemți 7,4 miliarde de dolari.

Planul de restructurare prevede o restrângere semnificativă a operaţiunilor de investment banking ale Deutsche Bank, care a încercat timp de ani de zile să concureze ca o bancă majoră pe Wall Street.

În cadrul restructurării, banca va renunţa la operaţiunile internaţionale cu instrumente financiare, îşi va restrânge banca de investiţii şi va renunţa şi la unele operaţiuni cu venituri fixe, domenii considerate în mod tradiţional drept punctele sale forte.

Banca va înfiinţa o aşa-numită „bancă rea” pentru a scăpa de activele nedorite care reprezintă active ponderate în funcţie de risc în valoarea de 74 de miliarde de euro.

Amploarea restructurării arată că Deutsche Bank îşi recunoaşte incapacitatea de a ţine pasul cu bănci  mari de pe Wall Street, precum JP Morgan Chase şi Goldman Sachs.

Directorul general a semnalat în luna mai această restructurare amplă, promiţând acţionarilor „concedieri masive” la banca de investiţii, ca urmare a eşecului negocierilor de fuziune cu Commerzbank.

Board-ul Deutsche Bank s-a reunit duminică pentru a conveni schimbările, acesta fiind unul dintre cele mai ample anunţuri de reducere a numărului de locuri de muncă la o bancă importantă după 2011, când HSBC a anunţat că va desființa 30.000 de posturi.

Deutsche Bank anticipează o pierdere netă de 2,8 de miliarde de euro (3,1 miliarde dolari) în trimestrul al doilea, ca rezultat al costurilor de restructurare, şi perdere pe ansamblul anului, potrivit News.ro.

În acest fel, Deutsche va înregistra pierderi în patru din ultimii cinci ani. Acţiunile băncii au scăzut la un minim record, luna trecută.

Fondată în 1870, Deutsche Bank a fost mult timp o sursă de finanţare şi de consultanţă pentru companiile germane care au dorit să se extindă în străinătate sau să atragă fonduri pe pieţele de obligaţiuni sau de acţiuni, rol pentru care a fost sprijinită discret de guvernele de la Berlin.

Restructurarea masivă a băncii de investiţii ar putea îngreuna acest rol al băncii şi ar inversa extinderea începută în 1989 prin achiziţia băncii Morgan Grenfell din Londra şi care a continuat prin preluarea Bankers Trust în Statele Unite.


Surse: Financial Times, News.ro

Foto: Unsplash