Scandal fără precedent în sistemul sanitar. Cel mai mare spital de urgenţă din România riscă să fie închis?

Elena Marinescu 30/12/2019 | 21:48 Ştiri
Scandal fără precedent în sistemul sanitar. Cel mai mare spital de urgenţă din România riscă să fie închis?

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Lucian Duţă susţine, după retragerea acreditării Spitalului Floreasca, că orice serviciu medical acordat în unitatea sanitară este ilegal în acest moment şi că nu va putea fi decontat, putând fi imputat medicilor. 

Avertismentul fostului şef al CNAS survine anunţului făcut de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) că acreditarea Spitalului Floreasca din Capitală a fost suspendată, ca urmare a faptului că o pacientă de 66 de ani a ars pe masa de operație.

Conform unor surse din spital, deja nu se mai fac internări. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca, Bogdan Oprița, a spus, luni, pentru Mediafax, că nucleul de management al calității din Spitalul Clinic de Urgentă București analizează decizia ANMCS, precizând că este suspendat doar procesul de acreditare a instituției, iar pacienții nu sunt afectați.

„Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate a suspendat procesul de acreditare al spitalului, nu activitatea spitalului. Nucleul de management al calității din spital se va întâlni și va stabili ce avem de făcut, în urma acestei suspendări. (…) Spitalul Floreasca urma să fie acreditat anul viitor. Acum s-a suspendat acest proces de acreditare. Vom transmite un comunicat de presă”, a spus Oprița.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca a mai precizat că pacienții și activitatea întregului spital nu sunt afectate.

Pe parcursul perioadei de suspendare, unitatea sanitară raportează săptămanal către A.N.M.C.S. măsurile adoptate pentru remedierea neconformităților.

„Având în vedere constatarea de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate a apariției la nivelul Spitalului Clinic de Urgentă București a unui eveniment advers grav asociat asistenței medicale neraportat de către unitatea sanitară în termenul prevăzut la art. 8 alin. (2) din Metodologia de monitorizare a unităților sanitare acreditate aprobată prin Ordinul Președintelui Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate nr. 639/2016, dar și referatul Unității de Evaluare și Acreditare a Spitalelor, din 30.12.2019, vă comunicăm că ANMCS a emis ordinul de suspendare a acreditării Spitalului Clinic de Urgență București”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

”Destepţii de la Ministerul Sănătăţii au suspendat acreditarea Spitalului de Urgentă din Bucureşti! Bravo, Dorele!”, a scris, luni seară, pe Facebook, Lucian Duţă, fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Medicii şi pacienţii, buni de plată?

Potrivit lui Lucian Duţă, ”orice serviciu medical acordat de acest spital este în acest moment ilegal”.

”Orice serviciu medical acordat de spital nu poate fi decontat de CNAS, deci va fi imputabil medicilor! Îngrijirea pacienţilor deja internaţi în spital este ilegală! Dacă as fi managerul spitalulului, în noaptea asta aş închide serviciul de urgentă şi i-as spune ministrului să ia pacienţii internaţi şi să-i mute la Sanador sau Medlife – că tot îşi iau salariile de acolo toţi care conduc Ministerul Sănătăţii”, a mai scris Duţă pe pagina sa de Facebook.

Opinia fostului preşedinte al CNAS este confirmată şi de alţi specialişti din sistemul sanitar, care avertizează că şi costurile reacreditării sunt imense, în jur de 100.000 de euro.

Protocoale nerespectate şi erori în cascadă

Între timp, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a fost prezent la Spitalul Floreasca pentru a avea o discuție cu managerul și directorul medical al unității sanitare. La ieșirea din unitarea sanitară, ministrul a precizat că incidentul nu poate fi mușamalizat.

„Ne-am întâlnit cu managerul și cu directorul medical. Mai sunt multe întrebări de pus care vor fi puse de către colegii noștri din Corpul de control. Dr. Beuran a fost audiat de către Corpul de control și de Inspecția Sanitară de Stat. Echipa noastră va finaliza ancheta la începutul săptămânii viitoare și vom organiza o conferință de presă”, a mai spus Costache.

Ministrul Sănătății a explicat și faptul că imaginile surprise în sala de operație sunt analizate cu atenție și „au fost deja vizualizate de mai multe ori”.

Conform sursei menționate, în astfel de intervenții chirurgicale nu se folosește dezinfectant pentru mâini, Costache precizând că „erau cantitățile absolut necesare de produse dezinfectante de toate tipurile în spital”.

Anterior vizitei la spital, ministrul Sănătății a anunțat tot luni, în ședința de Guvern, că există un raport preliminar realizat de Corpul de Control și l-a asigurat pe prim-ministrul Ludovic Orban că „responsabilii vor fi sancționați conform legii”.

„Din păcate, după cum știți, pacienta a decedat ieri seară, și vrem să transmitem condoleanțele noastre familiei îndurerate. Deja avem un raport preliminar al Corpului de Control care denotă o cascadă de nereguli deosebit de grave și vreau să vă asigur că vom face totul ca acest gen de eveniment revoltător să nu se mai întâmple într-u spital din România și să vă asigur că echipele noastre lucrează pentru aflarea adevărului”, a declarat Victor Costache, la începutul ședinței de luni a Guvernului.

Imagini şocante din sala de operaţii

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a spus, luni seara, că imaginile surprinse de camerele de supraveghere în timp ce o femeie a luat foc pe masa de operație în Spitalul Floreasca îi poate afecta emoțional de privitori.

„Filmul evenimentelor este lămurit pentru Corpul de control. Cauzalitatea lor este încă de evaluat. Imaginile vă pot afecta emoțional”, a spus Moldovan, luni seara, la TVR 1.

Secretarul de stat a explicat modul în care afectează decizia Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) de suspendare a activității Spitalului Floreasca din Capitală.

„Trebuie să atrag atenția că Spitalul Floreasca este unul dintre cele mai importante spitale din România, care realizează servicii medicale de cea mai înaltă performanță și este o piesă aproape imposibil de neglijat în echilibrul sistemului sanitar românesc.

Retragerea acreditării ridică o importantă problemă în ce privește organizarea interioară, funcționarea, protocoalele după care funcționează și ANMCS prin această măsură va impune reluarea procesului de acreditare, reverificarea tuturor protocoalelor”, a spus Moldovan.

„Pacienții vor fi în beneficiu. O asemenea măsură crește gradul de atenție, ridică calitatea medicală din spitalul respectiv. Factorii de decizie, de la manager, director medical, șef de secție și compartimente vor fi puși în situația să refacă această acreditare, să reverifice circuite, să reverifice protocoale și implementarea lor”, a mai spus reprezentantul Ministerului Sănătății.

Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei a deschis un dosar penal de ucidere din culpă după ce femeia care a ars pe masa de operații de la Spitalul Floreasca a murit duminică seară.

Ministerul Sănătăţii dă asigurări că spitalul poate funcţiona normal

Suspendarea acreditării Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) este o măsură administrativă care nu afectează funcţionalitatea unităţii spitaliceşti, precizează Ministerul Sănătăţii.

Potrivit unui comunicat de presă, acest demers nu ar afecta derularea contractului cu CNAS.
„Măsura a fost activată ca urmare a necomunicării către ANMCS, în termenul legal de 24 de ore a evenimentului nefericit din 22 decembrie 2019, în care o pacienta a ars pe masa de operaţie. Procedura suspendării acreditării este activată în premieră, această posibilitate fiind introdusă în decembrie 2019, conform Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al ANMCS”, adaugă sursa citată.

Ministerul Sănătăţii arată că, potrivit regulamentului, spitalul are obligaţia ca în cinci zile de la suspendare, managerul unităţii să prezinte un plan de măsuri pentru remedierea elementelor ce au dus la apariţia evenimentului advers.

„În termen de 30 de zile, va urma o vizită de lucru cu experţi ANMCS pentru a verifica stadiul implementării planului de măsuri şi dacă rezultatele sunt pozitive, preşedintele autorităţii poate emite ordin de ridicare a suspendării acreditării”, se mai arată în comunicat.

Spitalul Floreasca va funcţiona normal şi va asigura asistenţa medicală de urgenţă în perioada sărbătorilor de iarnă şi după, asigură reprezentanţii ministerului.

Totodată, instituţia salută „echipele de profesionişti din sălile de operaţii şi personalul medical din spital” asigurându-i de tot suportul necesar.

„Nu am pus niciodată la îndoială calitatea medicilor din Spitalul Floreasca. Sunt nişte profesionişti. Acel incident din sala de operaţie nu reprezintă un stigmat pe frontispiciu unităţii spitaliceşti. Cauzele acestuia trebuie analizate cu atenţie, pentru a se lua măsurile corecte, ca pe viitor astfel de situaţii să nu se mai întâmple. Spitalul Floreasca rămâne aceeaşi unitate de elită, unde cei mai buni specialişti asigura urgenţele în Capitală, 24 de ore din 24, iar pacienţii trebuie să ştie că aici sunt în siguranţă”, a declarat secretarul de stat Horaţiu Moldovan, conform comunicatului MS.