Șapte detalii mai puțin cunoscute despre Fidel Castro

Gabriel Bucur 27/11/2016 | 14:34 Ştiri
Șapte detalii mai puțin cunoscute despre Fidel Castro

În Cuba au fost decretate nouă zile de doliu național, după ce, sâmbătă, președintele Raul Castro a anunțat trecerea în neființă a fratelui său Fidel Castro, unul dintre liderii revoluției cubaneze și omul care a marcat profund istoria recentă a statului insular.

La mijlocul secolului trecut, alături de Che Guevara și alți revoluționari, a condus un război de gherilă împotriva regimului dictatorial care controla Cuba și a creat singurul stat comunist din emisfera vestică.

În 1961, Fidel Castro a amenințat că va expulza diplomații americani, pentru amestec în treburile interne ale țării sale, moment în care relațiile deja tensionate dintre cele două țări au fost întrerupte de tot. Cuba a reluat relațiile diplomatice cu Statele Unite, anul trecut, după mai bine de 50 de ani.

Personaj marcant al secolului XX, criticat și admirat în varii măsuri, viața fostului șef de stat cubanez poate fi privită din numeroase perspective. Iată câteva lucruri importante sau mai puțin știute despre Fidel Castro, menționate în presă, de-a lungul anilor:

 

1. În vara anului 1955, aflat în exil în Mexic, îl întâlnește, prin intermediul fratelui Raul, pe argentinianul Ernesto Guevara, cel care va deveni, în câțiva ani, „Che Guevara”, o figură mondială și un simbol al revoluției cubaneze.

2. Deține recordul mondial pentru cel mai lung discurs ținut vreodată în timpul unei întâlniri ONU: 4 ore și 29 de minute, pe 29 septembrie 1960. Cel mai lung discurs al său a durat însă mult mai mult, 7 ore și 10 minute, în cadrul unui congres organizat al Partidului Comunist, la Havana, în 1986.

3. S-a încercat asasinarea sa de peste 600 de ori. Potrivit informațiilor din presa străină, majoritatea au fost orchestrate de CIA (Agenția Centrală de Informații din Statele Unite). Metodele au variat, de la pastile otrăvite și trabucuri toxice până la un costum de scafandru impregnat cu substanțe chimice letale.

4. A reușit să rămână conducătorul Cubei timp de 49 de ani, până în 2008, când i-a cedat puterea fratelui mai mic, Raul, în ciuda încercărilor americanilor de răsturnare a regimului său, precum invazia din Golful Porcilor și sancțiunile economice impuse Cubei. În acest timp, Statele Unite au fost conduse de zece președinți, de la Dwight Eisenhower și John F.Kennedy la Bill Clinton și George W.Bush.

5. Mare iubitor de trabucuri, a renunțat la acest tabiet în 1985. „Cel mai bun lucru pe care îl poți face cu această cutie de trabucuri este să o faci cadou dușmanilor tăi”, spunea Fidel Castro, câțiva ani mai târziu.

6. A vizitat România în 1972, în timpul unui turneu mondial. „El Lider Maximo” a fost primit cu mare fast de omologul său român, Nicolae Ceaușescu. Relațiile de prietenie dintre cele două țări erau destul de avansate, România acordând Cubei comuniste o linie de credit pentru susținere financiară.

7. Are cel puțin opt copii. Prima soție, Mirta Diaz-Balart, l-a născut pe Fidel „Fidelito” Castro Diaz Balart, care, pentru o vreme, a condus comisia pentru energie nucleară a Cubei. Fiica Alina Fernandez, rezultatul unei relații cu un personaj monden din Havana anilor ’50, a fugit din Cuba deghizată în turistă, în 1993; paradoxal, a fost un critic vocal al guvernării tatălui ei, la un radio din Miami. Castro are cinci fii cu a doua sa soție, Dalia Soto, iar toate numele lor încep cu litera „a”. Cel mai tânar dintre ei, Antonio, este medicul echipei naționale de baseball.


FOTO: Wikipedia.com

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.