Săptămână de foc pentru M&A: mutările care au pus în mișcare piața în prag de Crăciun

Andreea Neferu 19/12/2016 | 13:00 Ştiri
Săptămână de foc pentru M&A: mutările care au pus în mișcare piața în prag de Crăciun

Cine a spus că ultimele săptămâni ale unui an nu sunt o perioadă propice pentru a încheia cele mai mari tranzacții din acest an? Pe ultima sută de metri înainte de Crăciun, piața locală a fost „inundată” de o serie de tranzacții, care au demonstrat că apetitul investitorilor pentru businessurile locale „arde” în continuare.

Săptămâna trecută a adus în prim plan o serie de mișcări la nivelul pieței locale, fie că este vorba de fuziuni, achiziții sau listări la bursă, care au demonstrat încă o dată că interesul investitorilor pentru piața locală râmâne ridicat. De la industria berii până la lactate și de la imobiliare până la servicii medicale private, sectorul local al fuziunilor și achizițiilor, estimat la 2,4-2,5 miliarde de euro în 2016, s-a animat pe final de an.

Astfel, după ce recent rețeaua de retail Profi a fost vândută de Enterprise Investors către fondul de investiții Mid Europa Partners, într-o tranzacție de peste 500 de milioane de euro, a venit rândul și altor companii să intre sub lupa investitorilor pe final de an.

Prima mare tranzacție anunțată săptămâna trecută a fost cea prin care grupul japonez Asahi va prelua portofoliul din Europa de Est al producătorului de bere SABMiller, pentru 7,8 miliarde de dolari. E drept, tranzacția este una internațională, însă mutarea va avea impact și pe plan local, având în vedere că SABMIller deține Ursus Breweries, care are în portofoliu branduri precum Ursus, Timișoreana, Ciucaș, Stejar sau Azuga.

Tot săptămâna trecută, NEPI, cel mai mare jucător de pe piața imobiliară locală, a anunțat că a semnat un acord cadru pentru fuziunea cu grupul Rockcastle, listat la bursa din Johannesburg.

Mișcarea va crea un nou gigant pe piața regională imobiliară, cu un portofoliu de peste 4 miliarde de euro. La finalul lunii noiembrie, valoarea portofoliului de investiții imobiliare al NEPI se ridica la 2,5 miliarde de euro, în timp ce Rockcastle are active de 1,8 miliarde de dolari (1,7 miliarde de euro).

Pe de altă parte, vinerea trecută a fost anunțat și prețul final al ofertei de listare la Bursă a operatorului de servicii medicale private MedLife. Aceasta este cea mai mare listare privată de pe bursa locală din ultimul deceniu, iar prețul final a fost de 26 de lei pe acțiune pentru investitorii instituționali și de 24,7 lei pentru cei de retail. Prin urmare, valoarea totală de piață a companiei este de circa 522 de milioane de lei, echivalentul a 116 milioane de euro.

Tot pe finalul săptămânii trecute, vineri, grupul francez Lactalis a achiziționat producătorul de lactate Covalact, deținut de fondul de investiții SigmaBleyzer. Lactalis se află astfel la cea de-a treia achiziție pe plan local, după ce a mai cumpărat alți doi jucători din piața lactatelor, LaDorna și Albalact. Francezii ajung astfel la afaceri de peste 1 miliard de lei în România, reprezentând circa un sfert din piața totală a lactatelor.

 


FOTO: Guliver / Getty Images

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.