Sancţiuni pentru unitatea sanitară în care pacienţii erau hraniţi cu pâine înmuiată în apă (VIDEO)

Elena Marinescu 13/01/2020 | 22:06 Ştiri
Sancţiuni pentru unitatea sanitară în care pacienţii erau hraniţi cu pâine înmuiată în apă (VIDEO)

Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Plătărești a fost verificat de inspectorii sanitari din cadrul DSP Călărași și a fost amendat cu suma de 7.600 de lei, după ce s-a constatat că meniul oferit pacienților nu este unul corespunzător, anunță Ministerul Sănătății (MS).

„Urmare a imaginilor difuzate în spațiul public, la solicitarea echipei de conducere a Ministerului Sănătății, inspectorii sanitari din cadrul DSP Călărași au efectuat un control la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Plătărești, jud. Călărași, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași. Inspectorii sanitari au constatat nereguli privind asigurarea în Centru a condițiilor igienico-sanitare, dar și a alimentației.

De asemenea, spațiile de cazare ale beneficiarilor, precum și sălile ocupaționale sunt supraaglomerate, iar cadrele medicale nu colectează corect și nu etichetează recipientele pentru deșeurile medicale periculoase, rezultate din activitatea medicală”, anunță Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.

Bolnavi înfometaţi şi apă potabilă neverificată

Conform sursei citate, meniul este prezentat zilnic la distribuirea alimentelor fără a exista un meniu săptămânal avizat de cadrele medicale de specialitate. „Au fost verificate meniurile distribuite în perioada 03-10 ianuarie 2020 și s-a constatat că felurile de mâncare au combinații necorespunzătoare hiperglucidice, nu există salate la mesele principale și se asigură foarte puține fructe, cantitatea de proteină animală este insuficientă, majoritatea felurilor de mâncare fiind compuse din legume.

Aprovizionarea cu apă se realizează dintr-o sursă proprie pentru care nu există încheiat un contract de monitorizare a calității apei distribuită”. Inspectorii sanitari au sancționat angajații Centrului cu amenzi în valoare de 7.600 lei, conform HG 857/2011 și au stabilit un plan de măsuri care trebuie urmat de îndată.

O echipă a inspectorilor de la DSP va continua controlul și va verifica o serie de documente care se află la DGASPC Călărași. „Concluziile finale ale acțiunii de control se vor comunica ulterior și se vor stabili dacă se mai impun și alte măsuri suplimentare”, arată MS.

Mai multe imagini surprind modul în care pacienții primesc pâine și eugenii înmuiate, salam mărunțit și margarină.

În imaginile filmate în blocul alimentar al Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Plătărești, se vede cum în castroane de metal sunt puse pâine înmuiată, bucăți de salam, eugenii înmuiate și margarină.

Întrebată ce e în castroane și dacă cu acele alimente au fost hrăniți cei internați, una dintre bucătărese spune: „noi nu avem nicio vină, ce primim, aia dăm.”

Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Călărași, instituție care are în subordine Centrul de la Plătărești, în imagini se văd, de fapt, resturile micului dejun și că, oricum, hrana celor internați acolo este înmuiată pentru ca bolnavii să o poată înghiți.

„În blocul alimentar sunt boluri în care sunt resturi alimentare. În cadrul centrului sunt instituționalizate persoane cu probleme neuropsihice grave și accentuate, cu nivel ridicat de afectare a dezvoltării fizice și mentale, au probleme în ceea ce privește hrănirea, iar bolurile acelea în care era pâinea înmuiată au fost micul dejun, cu salamul respectiv și margarină pentru că au probleme de masticație și glutiție.

Nu este un caz singular. În țară și în lume se practică în spitalele cu pacienți neuropsihici acest protocol alimentar, să îi spunem așa. Toate alimentele sunt pasate, sunt înmuiate și înghițite”, a declarat, pentru Mediafax, Marinela Voivozeanu, purtător de cuvânt al Consiliului Județean Călărași.

800 de pacienţi la Centrul de la Plătărești

Potrivit sursei citate, pacienții internați la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Plătărești au avut la micul dejun pâine înmuiată, bucăți de salam tăiate mărunt și margarină. „Ce a filmat nu au fost decât niște resturi alimentare, boluri strânse după ce s-a încheiat micul dejun”, a mai spus Voivozeanu.

La Centrul de la Plătărești, pacienții primesc hrana printr-un serviciu de catering, cu care DGASPC Călărași colaborează, firma asigurând astfel de servicii și pentru alte instituții similare, oferind hrană pentru 800 de persoane.

„Meniul zilnic întocmit respectă normativele în domeniu, fiind avizat de un dietetician, cu respectarea caietului de sarcini. Am înțeles de la colegii mei că după achiziția făcută de firma de catering s-au făcut vizite și verificări în ceea ce privește alimentele care sunt pregătite pentru pacienți și depozitarea, nu numai la Plătărești, cât și la firma care înțeleg că e din București, s-a mers la firmă pentru a fi verificată. Nu a fost nicio problemă”, a declarat Marinela Voivozeanu.

Potrivit Direcției de Asistență Socială Călărași, Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Plătărești „asigură persoanelor adulte cu dizabilități neuropsihice aflate în situație de dificultate socială, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, servicii de găzduire, asistenţă medicală, îngrijire, recuperare, reabilitare, consiliere psihologică, terapie ocupaţională, socializare, petrecere a timpului liber, asistenţă paleativă, în vederea aplicării politicilor şi strategiilor de asistenţă specială a persoanelor cu dizabilităţi, pentru creşterea şanselor recuperării şi/sau integrării acestora în familie ori în comunitate şi de a acorda sprijin şi asistenţă pentru prevenirea situaţiilor ce pun în pericol securitatea acestora”.